- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
266

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

266 Förvittringens betydelse för jordbruket.
ten är fosforsyrehalten så ringa, att man måste taga betydliga qvantiteter vatten, för att vid undersökning upptäcka en bestämbar mängd af fosforsyra. Så obetydlig än denna halt af fosforsyra synes vara, är den ändock ett alldeles nödvändigt vilkor för alla de växter och djur, hvilka lefva i haf, sjöar och floder.
Af allt detta finna vi således, att fosforsyran hör till de kroppar, som öfverallt i naturen äro spridda, ehuru den sällan är i någon större mängd samlad på ett ställe. Häraf förklaras, hvarföre man så länge varit i okunnighet om fosforsyrans allmänna förekomst. Man har förbisett densamma eller kanske rättare saknat hjelpmedel att upptäcka fosforsyran på de ställen, der den i så ringa mängd funnits närvarande.
Uti ett föregående kapitel om vattnets geologiska verksamhet på jorden hafva vi närmare sökt visa, huruledes källorna och halten af mineralsalter uti deras vatten måste räknas till förvittrings-fenomenerna. Men äfven den organiska naturen medverkar till mineraliernas och bergarternas sönderdelning. Sålunda kunna vi säga, att mossor, lafvar och svampar samt hela den verld af mikroskopiska organismer, hvilka i en för oss menniskor ofattlig mängd öfverallt i naturen förekomma, så väl i luften, som i vattnet och jorden, oupphörligen arbeta på de fasta kropparnas förstöring. Ingen bergsklippa är nog hård och finpolerad , för att ej kunna lemna fäste och plats för fröen till dessa organiska varelser, som sedan under sin vidare utveckling anfräta, upplösa och förändra den grund, hvarpå de hvila. Ännu fattas oss närmare undersökningar öfver hithörande företeelser. Vi kunna dock redan till någon del inse och förstå den stora vigten och betydelsen af dessa verkningar i naturens hushållning och vi varseblifva för hvarje dag allt mer och mer resultatet deraf,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 11:51:50 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/geolgn/0276.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free