- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
270

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

270 Anmärkningar mot den neptunika theorien.
innehålla vatten, äro omständigheter, hvilka häntyda derpå, att denna beigart ej kunnat uppstå ur ett genom hetta smält tillstånd, utan att den ursprungligen måste hafva bildats vid lägre temperatur och under närvaro af vatten. Vidare har man anfört, att så väl hos graniten som gneissen och andra kristalliniska skifferarter träffar man någon gång bituminösa ämnen, som gifva anledning till den förmodan, att organiska varelser funnits närvarande vid dessa bergarters uppkomst.
Dessa fakta kunna visserligen icke förnekas, men en annan fråga är dock, huruvida de kunna anses vara af den beskaffenhet, att man derföre nödgas öfverändakasta hela theorien om den plutoniska verksamheten vid jordskorpans bildning. Vi kunna svårligen göra oss en klar och tydlig föreställning om de yttre omständigheter, som inverkade på kropparnas kemiska och fysiska egenskaper under de perioder af jordklotets utvecklingshistoria, då de nämnda bergarterna bildades. Dessutom kan man ej med visshet veta, hvilka förändringar kropparna undergått så småningom under tidrymder, som äro af den vidsträckta omfattning, att det öfvergår hvarje menniskas begrepp eller föreställning derom. Föröfrigt saknas ingalunda analogier, som skulle kunna leda till förklaring af de ofvannämnda fakta, utan att behöfva uppställa en ny theori, som skulle helt och hållet förändra de åsigter, hvilka i så många andra hänseenden vunnit bekräftelse och visat sig ega goda grunder för sin giltighet och sanning.
Den första anmärkningen, som grundar sig på den olika smältbarheten hos granitens mineralier, har blifvit framställd af Scheerer, som visade, att af de tre mineralierna qvarts, fältspat och glimmer smälter glimmern lättast, dernäst fältspaten och sist qvartsen. Om granitens

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 04:37:00 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/geolgn/0280.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free