- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
295

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Formationernas utbredning. 295
mara formationernas mäktighet torde kunna sammanräknas till omkring 40 a 50,000 fot, under det den sekundära periodens lager knappt stiga till 10,000 fot. De tertiära bidhingarna uppskattas sill en mäktighet af ungefär 12,000 fot och de qvartära till högst 2,000 fot.
Hvad formationernas utbredning angår, så är tydligt, att de äldre lagrens omfång har förminskats i samma mån som bergarterna förvittrat och lemnat materialier för yngre formationers bildning. I allmänhet kan man säga, att de primära och sekundära formationerna ega en större samt en mera likformig och sammanhängande utsträckning än de tertiära, hvilka vanligen förekomma här och hvar i mindre enstaka och slutna bassiner. Vid den speciella beskrifningen af de olika formationerna blifva vi i tillfälle att närmare redogöra för de särskilda lagrens utbredning och förekomst i olika länder.
Bland länder, der nästan samtliga formationerna anträffas från de äldsta till de yngsta, må särskildt nämnas England och Skottland. På Skandinaviska halfön rinnas utom de qvartära formationerna endast de äldsta från den paläozoiska perioden samt några få lemningar efter vissa afdelningar, tillhörande de sekundära lagren. I Finland iinnas endast qvartära lager, hvilande omedelbart på urbergsformationen. I Danmark, norra Tyskland äfvensom i de södra delarna af Europa äro de tertiära och yngre bildningarna öfvervägande. Kritformationen synes hafva sträckt sig öfver hela mellersta Europa, under det de närmast föregående och efterföljande bildningarna intaga ett mera inskränkt område. I N. Amerika förekomma de äldre formationerna väl utbildade och af en högst, betydande utsträckning. Deremot saknas den närmare kännedomen om de geologiska formationernas utbredning i Asien och Afrika.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 04:37:00 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/geolgn/0305.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free