- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
394

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

hvilka härstädes bestå af större och mindre stenar inbäddade tillsammans med jord- och lerartade kroppan Detta sandlager sträcker sig äfven ned utför backsluttningarna samt till en del öfver de leror, som utfylla de närliggande dalgångarna. En sådan sandjord på krosstensbäddar användes dels till skogsmark, dels äfven till odling af säd och rotfrukter. I synnerhet prisas den som en ypperlig potatisjord.
För en praktisk jordbrukare måste det följaktligen vara af yttersta vigt att noga känna sandjordarternas geologiska förhållande och deras deraf beroende olika natur och beskaffenhet såsom kulturjordarter. Inom denna klass träffar man nemligen så väl de sämsta och magraste som de yppersta och mest tacksamma jordarter; de geologiska förhållandena bestämma i allmänhet, huruvida jordarten kommer att tillhöra det ena eller andra slaget.
Till den andra gruppen af diluviala jordarter höra de, som bildas af de på Uplands slättbygd förekommande mergelarter och leror. En genomskärning af dessa bäddar visar följande aflagringsförhållanden.
Närmast ofvanpå krosstensgruset eller rullstenslagren ligger den bekanta hvarfviga mergeln, som på de lägre delarna af slätten mestadels är öfvertäckt af yngre leror, men träder upp i dagen mot höjderna och backsluttningarna. Mergelns mäktighet varierar från några fot anda 15 å 20 alnar.
Hvarfvig mergeljord. Såsom åkerjordart är mergeln mera lättbrukad än de jordarter, som bildas af de öfriga diluviallerorna. Detta blir i synnerhet märkbart, då mergeljorden upplöjes om hösten, så att frosten får inverka på densamma. Genom brukning under flera år i förening med gödsling blir den en särdeles kraftig och god jord, som lämpar sig för odling af de flesta sädesarter och fo-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 04:37:00 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/geolgn/0404.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free