- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
401

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Jordarternas indelning. 401
dylikt och sålunda gjorde den aflagrade leran mera rik på mineralsalter efteråt än den var förut, innan den bortfördes af vattnet. Genom de förruttnade växterna ökades derjemte lerans halt af mylla och organiska beståndsdelar. Att på detta sätt en ypperlig och bördig jordmån uppstår, är således klart för hvar och en, som närmare tager i betraktande de yttre omständigheter och förhållanden, som ega rum vid det ifrågavarande jordlagrets uppkomst.
På samma sätt förhåller det sig äfven med de alluvialbildningar, som uppstå genom källors medverkan. Uti ett föregående kapitel i bokens första afdelning hafva vi redan visat, huru torf-, dy- och gyttjelager uppkomma genom källornas verksamhet, samt huru dessa likasom uppsamla växtnäringsämnen från vidtomkringliggande trakter samt från de djupare jordlagren och föra dem till de nya aflagringar, som uppstå alltid i förening med en rik och ymuig vegetation af mossor och sumpväxter m. m.
I betraktande af allt detta inser en hvar, att alluviallagren måste vara af stört värde och intresse för landtmannen. I det följande skola vi särskildt angifva några af de jordarter, som hafva alluvialformationen att tacka för sin uppkomst.
Svämmlerjord. I främsta rummet bör härvid omnämnas den s. k. alluvialleran eller svärnmleran, som består af lera blandad med mylla och organiska lemningar efter växter och dylikt, hvilket förorsakar, att denna lera ingalunda kan såsom diluviallerorna användas till tegelfabrikation. Den har nemligen föga plasticitet och sammanhållning samt afgifver en tjock rök, då den brännes. Den förekommer alltid utmed stränderna af sjöar, åar och floder, samt bildar vanligtvis det öfversta jordlagret å de

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 04:37:00 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/geolgn/0411.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free