- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
413

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

det nedifrån påträngande vattnet framspringer i dagen under formen af en källåder eller att man finner s. k. källsåg på ett i öfrigt slätt och jemnt fält.
Af ofvanstående betraktelse torde en hvar klart inse, huru vigtigt och angeläget det är, att noga undersöka ett fälts geologiska beskaffenhet, för att få kännedom om de särskilda lagrens läge och förhållande till hvarandra och derigenom blifva i tillfälle att bedömma de företeelser, som stå i samband med grundvattnet. Vi hafva äfven sett, att man med jordborren måste undersöka fältet öfverallt i olika rigtningar, emedan grundvattnet kan befinna sig på somliga ställen närmare jordytan, men på andra deremot mera aflägset derifrån och hvilket endast genom direkta undersökningar kan utrönas.
Hittills hafva vi betraktat detta förhållande, då grundvattnet bildas till följe af det vatten, som tillströmmar från kringliggande höjder och genom sand- eller gruslager banar sig väg utmed sluttningarna och ned i dalarna. Man förstår lätt, att om vattnet ursprungligen kommer från högt belägna kärr- och mosstrakter eller från skogssjöar och dylikt, som kunna afge vatten året om, så kommer äfven grundvattnet i de närgränsande dalgångarna att förhålla sig lika hela året igenom. Men grundvattnet i jorden kan äfven bildas af det vatten, som omedelbart nedkommer ofvanifrån genom nederbörden. I sådant fall omvexlar grundvattnets mängd i jorden efter årstiderna samt efter luftens temperatur och fuktighetsgrad eller allt efter som nederbörden är mer eller mindre ymnig. Huru-ledes grundvattnet kan sägas uppkomma i jorden omedelbart af det på stället nedfallande regnet, skola vi här med några ord söka närmare förklara.
Om det öfversta jordlagret består af grus (krosstensgrus), som då vanligen hvilar omedelbart ofvanpå fasta

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 11:51:50 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/geolgn/0423.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free