- Project Runeberg -  Radio-Amatören
(1924-1928) [MARC]
Översikt | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

RADIO-AMATÖREN

Tidskrift för radiotekniska frågor
Utkommer den 1 i varje månad

Red. och ansvarig utgivare: Civilingeniör ARVID PALMGREN, Göteborg.

Göteborg 1924. Göteborgs Litografiska Aktiebolag.


N:r 1, 1924
N:r 1,
1 april 1924
N:r 2, 1924
N:r 2,
1 maj 1924

Förord till den digitalautgåvan

av Lars Aronsson

Det här är Projekt Runebergs digitala faksimilutgåva tidskriften Radio-Amatören som grundades i april 1924 av civilingenjör Arvid Palmgren. Första årgången omfattar 9 nummer med omslag i olika färger, därefter 12 nummer om året med röda omslag. Textsidorna är numrerade löpande genom varje årgång, separat från annonssidorna. Sidformatet är 175 x 250 mm.

Ännu är bara N:r 1 och 2, 1924 digitaliserade.

Det är lösa nummer som har digitaliserats, inte inbundna årgångar. Alla omslag och annonssidor är med, men inte eventuella bilagor. Alla sidor har scannats i 600 dpi svartvitt för bästa textkvalitet. Omslag i färg och sidor med rastrerade fotografier har dessutom scannats i 300 dpi färg. På webben återges faksimilsidor i 120 dpi gråskala, men för utskrift och detaljstudier finns PDF-filer i full upplösning.

Radiotjänst började sina utsändningar på nyåret 1925 och strax därefter stod Motala långvågssändare färdig. När tidningen utkom fanns det bara en handfull privata radiostationer i Sverige, och i övrigt lyssnade man på London (BBC grundades 1922) eller Berlin. De digitaliserade exemplaren har tillhört min farfar, född 1898, som helt självlärd byggde sina egna radiomottagare på 1920-talet. Jag vet inte om han själv prenumererade eller om han kommit över tidningen i efterhand. Men helt klart är att tidningen betytt mycket för spridandet av kunskapen om radioteknik i Sverige. Den är välskriven och fullmatad med intressanta artiklar och fungerande byggbeskrivningar. Palmgren har uppenbarligen inte bara behärskat tekniken, utan också lyckats göra den populär utan att ge avkall på detaljerna.

Arvid Palmgren, född 1890 och civilingenjör i maskinteknik från KTH, arbetade åt SKF i Göteborg och är känd för eftervärlden som uppfinnaren av det sfäriska rullagret (1918), en av Sveriges största exportsuccéer någonsin. (Ej att förväxla med det sfäriska kullagret, som uppfanns ett årtionde tidigare av firmans grundare, Sven Wingquist!) När Palmgrens rullager i början av 1920-talet var klart för produktion, verkar han ha letat efter nya utmaningar. Han begav sig på en studieresa till USA och kom hem med lärdomar om radioteknik i bagaget. Han grundade tidningen, arrangerade en radioutställning i Göteborg och var förmodligen med i grundadet av Göteborgs radioklubb. Palmgren var tidningens redaktör till 1930 när han återvände till KTH och maskintekniken. Han använde då sina kunskaper i elektronik till en doktorsavhandling om elektroniska mätinstrument i mekaniska tillämpningar. Tidningen utgavs fram till 1932.


Innehåll / Table of Contents


Översikt
1924
    1925 - Ej digitaliserad
    1926 - Ej digitaliserad
    1927 - Ej digitaliserad
    1928 - Ej digitaliserad

Project Runeberg, Sat Dec 15 16:34:50 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) Next >>
http://runeberg.org/radioama/

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free