- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1890 /
31

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Storlien

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

På eftermiddagen vid 5-tiden är den lilla ångbåten färdig att afgå till Ytterån. Ej ett moln på himlen och ej en krusning på vattnet och en värme uppgående till 20 grader i skuggan gjorde hvarje öfverplagg öfverflödigt. Ståtliga bondgårdar passeras, Sunne, Rödöns, Näskotts och Ås kyrkor framskymta mellan vänliga dungar. En sakta bris började småningom krusa vattnet, som vid trängre passager liksom smekande drog sig tillbaka från stränderna. På en dag hade man genomgått hela skalan af naturens skönhet från det väldigt storartade från utsiktstornet och Frösö kyrka till det mest veka och idylliska vid Storsjöns stränder.

»Och vinden sjöng och solen brann,
Och röken akterut försvann,
Och båten nystade och spann
Sitt silfvergarn ur djupet,»

och så nalkades vi Ytterån, ett slags kurort vid Ytteråns utlopp i Storsjön, vackert, leende och mjukt, med villor, sågar och ett hotell med ett förtjusande läge på den höga, tvärbranta strandsluttningen.
Behofvet af hvila blef allt kännbarare efter en hel dags kringströfvande i stark värme och efter att hafva gjort bekantskap med Ytteråns beryktade myggor under en kort vandring i omgifningarna blef afskedet från naturens skönhet mindre svårt, om än förhoppningen att i stället komma i drömmarnes värld ej voro så stora.
Följande morgon kl. half åtta satte sig tåget i gång. Sedan Trångsviken och Mattmar passerats, framskymtade Ockesjön med dess skimrande vattenfall, och så Mörsils vackra byggd med Undersåkersälfven och sjön Lithen, som var stor. Denna, älf, som själf är en förening af Ena- och Handölsälfvarne, upprinner i närheten af Sylfjället och mynnar ut i Åsen-sjön samt utgör källflod till Indalsälfven. I den trånga dalen bildar älfven den ena skummande, bländhvita forsen efter den andra. Storbofallet inom Mattmar och Tännforsen inom Åre socken äro flöden af Undersåkersälfven och från järnvägsvagnen ser man Ristafallet bryta sig i yrande skum mot mörka skrofliga bergväggar.



<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:50:44 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1890/0037.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free