- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1890 /
45

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Uppför Ångerman- och utför Indals-älfven.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

brutet af smärre forsar glittrande som silfver. Under två timmars färd hade så mycken säregen skönhet fängslat sinnet, att uppmärksamheten helt och hållet afleddes från den knaggliga vägen och det obekväma fordonet. Afskedet från Teodor och »Camilla» var ej utan saknad, i synnerhet som Boda gästgifvaregårds skjutskärror voro af ännu sämre beskaffenhet. Hvar och en som reser med vaket öga i denna storslagna natur, kan omöjligt underlåta att då och då ge luft åt sin förtjusning. På skjutspojken tycktes naturen dock göra föga intryck; hans ständiga svar var: »det är så bergigt» och sanningen häraf kunde ju ej förnekas. Det ligger något dystert öfver denna natur, så snart älfven försvinner ur sigte, men han kommer snart igen och ofta i sällskap med en hvitfradgande fors och då ler hela naturen. Klockan var redan 11 på kvällen vid framkomsten till Sillre gästgifvaregård, en stor vackert belägen byggnad med snygga rum och dito sängar, och ehuru längtan efter hvila var stor, så blef frestelsen att vandra 1/4 mil till Sillre gamla vattensåg öfvermäktig. Rik lön för mödan har man ock uti ett på en gång storartadt och vildt sceneri, öfver hvilket en viss stämning af romantik hvilade. Natten, den ljusa sommarnatten, kom så mild, så smekande och sakta öfver detta ställe, som var ett inne blott af menniskors id och- verksamhet. Här fann den sin tillämpning i Helene Nybloms stämningsfulla målning i »Til Sverrig:»

»Der er en Renhed i din Luft,
En Trolddom i den vilde Duft,
Fra Fyrreskovens Ränker,
Hvor Bäcken dandser glad og fri
Og Elven glider taus förbi
I dybe Alvorstanker.»


Det återstod ännu 1 1/4 mil till Lidens kyrka, hvarifrån ångaren Indalen kl. 6 på morgonen skulle afgå till Bergeforsen, och denna bit tillryggalades till fots på mindre än två timmar. Det var en härlig morgon och solen väckte till lif och glans en »tigande och färgblek verld», som inom kort skimrade i naturens hela rika färgskala. Bergen egde en fägring på långt håll, som var obeskriflig och i djupet gick Indalsälfvens strida fåra.

Vid framkomsten till Liden återstod ännu mera än en kvart, innan båten skulle gå, och tid var sålunda öfrig att taga i betraktande den vackra utsikten från Lidens kyrka.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:50:44 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1890/0051.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free