- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1898 /
209

(1886)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Till Stjärnorp.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

TILL STJÄRNORP. 209

het, kan hvarje besökare intyga. Men så var han ju ock ett
barn af det skogiga, vattenombrusade Skottland.

Den bild, som Dahlbergs Suecia antiqua meddelar af slottet,
och hvilken bild å sid. 206 återgifves i förminskad skala, gifver
en rätt god uppfattning af slottets forna utseende.
Framställningen af hufvudbyggnaden är i det hela riktig, men den
upphöjda, stensatta borggården kom aldrig till utförande, utan
flyglarna framdrogos ända till hufvudbyggnaden, och trappan, som
på teckningen synes mellan flyglarna, förlades omedelbart till
den ofvanom den höga källarvåningen belägna portalen.

Slottet bestod åt sjösidan, oräknadt källarvåningen, af 4
våningar, af hvilka den 4:de var försedd med små fönster.
Däröfver var en frontespis i två våningar, den ena med höga, den
andra med små fönster samt Öfverst en altan. At
trädgårdssidan reste sig utmed byggnadens midt ett fyrkantigt torn,
uppmuradt till samma höjd som frontespisen och öfverst försedt
med tornspira. Att döma af Dahlbergs teckning torde
en-tréen till altanen gått genom tornet. Slottet vände fronten] åt
öster. Den norra flygeln, på teckningen i förgrunden, användes
till bostäder. Jämnlöpande med densamma, ehuru på
respektabelt afstånd, gick närmare läsaren en byggnad inneslutande/
stall, fähus och åtskilliga ekonomibyggnader. Södra
slottsflygeln användes till kyrka, prästbostad samt kök. Söder om
denna gick åter, äfvenledes parallelt och på vederbörligt
afstånd, en annan byggnad, inneslutande spanmålsbodar m. m.
Genom denna anordning fick en resande, som anlände
landvägen, från hvilket håll han än kom, först passera en yttre
borggård, innan han körde in på borggården framför själfva
slottet.

Af terrängen bakom slottet gifver bilden i Suecia en
oriktig föreställning. Trädgården var ej stor, utan tvärtom
mycket liten och omgafs ej af släta fält och sjö utan af en
ravin och där bakom af skogbeklädda höjder.

Efter fältmarskalken Douglas död ärfdes godset af hans
son och undgick reduktionen. Dess ägare fingo dock ej i
behaglig ro njuta af rikedomens behag, ty än gällde det att vid
en Karl XI:s sida värja landet mot danskens anfall, än att

Svenska Turistföreningens Årsskrift, 1898. 14

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Nov 12 15:58:55 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/stf/1898/0297.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free