- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1913 /
355

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

MORJARVS STATION OCH GASTGIFVARGÅRD. L. Drugge fot.

På östra sidan om Kalixälfven tar banan at mot norr ungefär en mil, går öfver Stråkanån och till Räcktjärvänden. Här har ett sidospår med hamnkaj byggts. Räcktjärv är en flera mil lång utvidgning af Kalixälfven och sommartiden uppehälles ångbåtstrafik till Ö. Kalix. Strax öster om Räcktjärv passeras Lillån med sin trefliga bro.

Byggnaderna på denna bana äro af nyare typ och taga sig med sin lifliga röda färg, sina hvita panelningar och gröna dörrar synnerligen väl ut mot den mörka barrskogen. Sedan Ö. Flakaträsks anhalt passerats har man en 60 meter lång tunnel vid Björkvattnet, och kort därefter är man framme vid Hvitvattnets station. Anhalten Bodträsk är byggd i en annan, mycket treflig stil. Strax innan man är framme vid Lappträsks station, passerar banan det täcka Kukkasjaki. Äfven Lappträsks station har blifvit lagd på en plats utom byn och ett samhälle med gästgifvargård, handlande m. fl. har uppstått där. Vintertiden råder här en mycket liflig rörelse, då den stora silltransporten går härifrån till Ryssland.

I Lappträsk ansluter sig militärvägen till landsvägen N. Kalix—Karungi. Den nya vägen är bred och solid och torde mycket väl lämpa sig för automobiler från Boden till N. Kalix och Tornedalen.

Den under byggnad varande bandelen till Karungi går öfver vidsträckta myrmarker, vid hvilkas fyllning gräfmaskiner användts i stor utsträckning. Man har kört fyllningen på den frusna myren, som sedan får så småningom sjunka.
L. W. Drugge.

EN INTRESSANT VÄG FRÅN DALARNA ÖFVER NORGE TILL VÄRMLAND.

Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, börjar att alltmer tilldraga sig turisternas uppmärksamhet, och i sommar har det också blifvit bra sörjdt för deras bekvämlighet genom den lilla turisthydda, som vid midsommartiden blifvit färdig. Min kamrat och jag lära ha varit de första, som tagit den i anspråk,



<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:58:48 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1913/0403.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free