- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
88

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 5

C. E. Fritzes bokförlag:

Lärobok i rakning för folkskolans överbyggnader enligt betänkanden av folkskolöverstyrelsen och sakkunniga av Conrad Schwalbe. Senare delen av folkskolans räknebok i terminskurser. 3:e omarb. uppl. Haft. 2. 60 öre.

Hugo Gebers förlag:

Om barnets psykiska utveckling och själslivets hygien under skolåldern av Bror Gadelius, l kr. 25 öre.

Vetenskapen och livet. Nr 1. l kr. 50 öre.

Nordisk Familjeboks förlag:

Nordisk Familjebok. Band XXXVI. Haft. 1-2. 2 kr.

Wahlström & Widstrands förlag:

Bilder ur Nordens flora efter Palmstruch m fl. Svensk botanik av C. A. M. Lindman. Andra uppl. Haft. 35.

Frimärken mottagas icke i likvid

for annonser och rekvisitioner av våra förlagsartiklar. Bästa och bekvämaste sättet for likvidering ar postanvisning.

Vilandet.

Ny generalsekreterare för den engelska lärarföreningen.

Efter trettio års energiskt och säll-sport framgångsrikt arbete som generalsekreterare för National Union of Tea-chers (N. U. T.) och redaktör för dess organ »The Schoolmaster», har sir James Yoxall nedlagt sitt ämbete. Och till hans efterträdare har utsetts Mr. F. W. Goldstone.

Man torde utan överdrift kunna säga, att sir Yoxalls arbete för de engelska lärarna har haft samma banbrytande karaktär som Fridtjuv Bergs och Emil Hammarlunds för oss. När han för tre decennier sedan övertog ledarskapet, var N. U. T. en svag organisation utan nämnvärt inflytande. Under hans målmedvetna ledning har medlemsantalet fyrdubblats och N. U. T. vuxit upp till en kamporganisation av första ordningen, som genom saklighet och entusiasm för undervisningsväsendets utveckling tillvunnit sig förtroende och respekt i alla samhällslager och institutioner. Föreningen har också under denna tid lyckats förvärva sig en stor fastighet i hjärtat av London, The Hamilton House, som utgör brännpunkten för alla Englands skolfrågor och dit besökande utlänningar kunna vända sig och erhålla värdefulla råd. För att visa sin erkänsla mot den avgående ledaren har en nationalinsamling anordnats, som redan inbringat över 1,300 pund.

Det ar sålunda ingen lätt sak att axla den ledaremantel, som sir Yoxall med sådan ära lagt ned. Men vi äro övertygade om, att den nyvalde, Mr. F. W. Goldstone, ar rätte mannen. Nedskriva-

ren av dessa rader hade sistlidne sommar förmånen att göra Mr. Goldstones bekantskap vid ett besök vid Hamilton House, där han tjänstgjort som biträdande sekreterare sedan juni 1920. Vad som då mest slog mig.var den hänförelse, varmed han talade om N. U. T:s arbetsuppgifter och den virtuosmässiga skicklighet, varmed kan klarlade organisatoriska och pedagogiska problem. Men sa har han också en rik erfarenhet att bygga på. Han började sin bana som lärare i folkskolan 1885. Efter fortsatt utbildning verkade han i aderton ar som lärare i Sheffield. Under denna tid tog han livlig del i politiska och lärarorganisationer. 1910 blev Goldstone ledamot av parlamentet, där han stannade till 1918. Under dessa ar var han medlem i en mängd kungliga kommittéer. Han var även enrollerad i armén och avancerade där till kapten och organiserade arméns undervisningssystem. Vi se sålunda, att Goldstone besitter den livserfarenhet, som erfordras för hans nya maktpåliggande uppgift. Om vi därtill nämna, att han ar i besittning av en skarp penna, en osedvanlig intelligens och en fascinerande personlighet, sa kunna vi tryggt lyckönska våra engelska kolleger till ett lyckligt val.

a ord.

»Kvalificerad arbetskraft.»

Ratt ofta framkomma klagomål över svårigheten att till skola erhålla examinerad lärarkraft. En del, säkerligen de allra flesta, skolråd göra sitt bästa för erhållande av sådan. Men vad skall man säga om skolråd, som med inspektörens förande bakom ljuset (man kan naturligtvis ej förutsätta med hans goda minne) eror allt, vad det kan för att slippa kvalificerad lärarkraft och i stället tar den minst kvalificerade sökanden? Förhållandet ar sa exceptionellt, att det, med undvikande av namnen, bör fram i ljuset. För ej synnerligen länge sedan antogs till vakansvikarie vid lägre avdelningen i distriktets kyrkskola lärarinnan vid en mindre folkskola i distriktet. For hennes tjänst måste då anskaffas vikarie. Vid val mellan en förutvarande vikarie i en distriktets skola med normalskolkompetens och flerårig framgångsrik guvernantverksamhet å ena sidan och en s kolråds ledamot med den kompetens vanlig folkskola för 35 ar sedan gett och inget vidare å andra sidan ratades den förra for den senare. Nu hör till historien, att samme skolrådsledamot, då omnämnda mindre folkskola skulle besättas med ordinarie ett ar förut, vikarierade i samma skola och då utvecklade en intensiv verksamhet att förmå skolrådet tvinga den examinerade sökanden återta sin ansökan. Han gick omkring i stugorna i skolområdet och samlade underskrifter av några kritiklösa personer på en skrivelse, av honom själv och hans hustru (dispenserad till folkskola) författad, och som på grund av sin kuriositet må anföras:

»Till Ordf. i X. skolråd.

Som undertecknade hava försport, att val av lärarinna till T. mindre folkskola kommer att ske den 7 juli samt att till skolrådet inkommit en ansökan av examinerad lärarinna, få vi härmed anföra följande:

Vi hava tidigare genom skrivelse till inspektör och skolråd uttryckt vår önskan om åtgärders vidtagande för att få behålla den under vårterminen vikarierande läraren hr N. J. från M., som visserligen ej ar examinerad, men som skött skolan enligt vår mening på ett präktigt och i allo tillfredsställande sätt, av barn och föräldrar allmänt omtyckt och avhållen. Vi anse det vara för skolan och dess uppgifter synnerligen fördelaktigt att få behålla samma lärare; däremot mycket ofördelaktigt, om skolrådet antager en sökande, som kanske endast stannar en kort tid. Vi ha förut sorgliga erfarenheter av vad skolan lider genom de ständiga ombytena. Vi få härmed frambära vår uttryckliga önskan, att den sökande återtager sin ansökan, i synnerhet som det finnes gott om lärarinneplatser. Vi äro ingalunda okunniga om att om vederbörligen examinerad lärarinna söker platsen, denna måste tillsättas före oexaminerad, men vi ha i trots därav velat framhålla vara synpunkter i frågan. Det kan ej heller vara angenämt att bli vald och komma till en plats, där man undanträngt en av alla omtyckt person. Vi protestera emot ett lärarval till T. skola av sådan art, som ställer i utsikt ett snart ombyte igen; och då vi i hr J. ha en lärare, som vi kunna få behålla, önska vi ingen annan.

T. den.....................19...».

Av underskrifterna tillhörde 16 personer inom skolområdet, 6 med barn i skolan och de övriga andra äldre och yngre personer. Naturligtvis kunde skolrådsordföranden icke taga hänsyn till pekoralet.

Sista nyheten från skolområdet i fråga ar, att ledamoten hr J. otroligt nog lyckats få tillåtelse av skolrådet att - efter ett senare val - »tillskriva den valda», vilket han också gjorde på ett sådant sätt, att hon avsade sig all befattning med den plats, vartill hon valts.

Sa kan det tillgå i ett värmlandsdistrikt sa sent som på 1920-talet. Och ledamoten »hr J.» liksom skolrådet försvarade säkert sin plats i den risbergska centralstyrelsen.

Carl-Änders.

Småskollärarinnebanan överbefolkad?
Vi hava mottagit följande, som vi härigenom låta gå vidare till dem det vederbör.
Till varenda nu utannonserad småskollä-rarinneplats ar det från cirka 90 till 150 sökande. Detta gäller ej blott de goda platserna, utan även det minsta lilla sjuk vikariat i obygder har ett stort antal aspiranter. Många flickor, som utexaminerades ar 1921 med goda betyg och som kanske första året hade ett dylikt vikariat, där ett gott tjänstgöringsbetyg erhölls, gå nu utan någon slags anställning. Många av dem ha studieskulder. Borde ej något göras för att upplysa fattiga föräldrar, hur saken står? Varje ar lockas hundratals unga flickor in på denna nu redan totalt blockerade bana och få sedan gå där utan arbete.
En annan sak. Borde ej de pensionsbe-rättigade småskollärarinnorna uppmanas att avgå, sa att de unga finge det arbete, dem tillkommer? Att sa många gamla småskollärarinnor kvarstå i tjänsten till bortåt 65 ä 70 års ålder ar väl varken nyttigt eller nödvändigt. De framkalla genom detta hos allmänheten den åsikten, att skolarbetet ar sa lätt, att pensionsåldern mycket väl skulle kunna höjas. Detta ar till stor skada för alla de klena, utarbetade lärarinnor, som med möda släpa sig fram till den efterlängtade vilodagen.
Une femme fatiguée.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0096.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free