- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
167

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 9

SVENSK LÄRARETIDNING.

167

inom nämnda kammare väckta och till utskottet för behandling hänvisade motioner: nr 20, om skrivelse till k. m:t angående viss ändring i gällande stadga for fortsättningsskolan, nr 326, om skrivelse till k. m:t angående statsbidrag i vissa fall för underlättande av långt från skola boende skolpliktiga barns skolgång och nr 338, om skrivelse till k. m:t angående undervisning i engelska språket vid folkskolseminarierna. Likaledes har skolöverstyrelsen anbefallts att skyndsamt till riksdagens första kammares första tillfälliga utskott avgiva ett av utskottet begärt yttrande över en inom nämnda kammare väckt och till utskottet för behandling hänvisad motion, nr 117, om skrivelse till k. m:t rörande vissa ändringar i gällande bestämmelser om skoltyper med varannandagsläsning m. m.

oCitteratur.

En samling egendomliga djurformer

ar den, som ingår i det nu i dagarna utkomna femte bandet av Brehms världsberömda arbete Djurens liv i svensk översättning och bearbetning.

Med detta band avslutas skildringarna av däggdjurens stora och för människan viktiga klass. Bandet i fråga omfattar fladdermöss, insektätare, pungdjur och jordens lägst stående däggdjur, de äggläggande kloakdjuren. Vi få här återuppliva bekantskapen med åtskilliga gamla bekanta men lära känna ännu flera för den stora allmänheten säkerligen nya. Vi få läsa om den stora nytta våra fladdermöss göra i det tysta och fördolda för skogens och lantbrukets folk, varför vi ej böra försvåra eller omöjliggöra deras tillvaro genom tanklösa handlingar. Vi få i ord och bild se varmare länders stora flygande hundar och andra arter, bland vilka vi påträffa de sällsammaste djur, ofta med ett fantastiskt, ja skrämmande utseende, ävensom de underliga fladdermöss, som likt måsar och tärnor taga sin föda levande ur vattnet. - Inom insektätarnas ordning passera våra egna arter, näbbmöss, igelkott och mullvad, på ett fängslande oeh intresseväckande sätt revy inför våra blickar liksom främmande länders egendomligt skapade elefantnäbbmöss, näbbuttrar, spetsekorrar, pälsfladdrare m. fl. - Pungdjurens ordning inledes med ett i den svenska upplagan nytillkommet kapitel om tändernas jämförande anatomi, i vilket vi få följa dessa våra viktiga organs utveckling från brosk-fiskarnas tandfjäll upp till däggdjurens specialiserade tandbygrgnad. Vi införas i pungdjurens mångskiftande värld med arter från den lilla musens upp till jättekänguruns storlek. Med harm och sorg få vi ock taga del av det mördande utrotningskrig kängurun, detta beskedliga och oskadliga djur, ar utsatt för från den s. k. kulturmänniskans sida.

- Av särskilt stort intresse äro de nyaste rön och erfarenheter, som gjorts rörande kloakdjuren och som vi bär få göra bekantskap med. Bandet avslutas med ett av den svenska upplagans utgivare utarbetat kapitel, vars blotta rubrik »Däggdjurens öde» bör verka som en väckande signal och vilket av varje naturskyddsvän säkerligen kommer att studeras med intresse, blandat med förtrytelse och oro.

Bandet innehåller 27 kolorerade planscher, av vilka i den svenska upplagan blivit tillagda icke mindre an 11; de allra flesta av dessa utgöra reproduktioner av akvareller, utförda av svenska konstnärer. Utom 4 kolorerade kartor över däggdjurens utbredning ingå därjämte i bandet 174 svartbilder dels å planscher, dels i texten, därav en mycket stor del efter fotografier.

Nytt i bokhandeln.

AIbert*Bonniers förlag:

Lek och arbete. Del I.

Snipp, Snapp, Snurr. Läsning för barn. Text tör dövstumma av Johan Bergqvist. Illustrationer av Maj Lindman-Jan. 2 kr. 50 öre.

Tidens|förlag:

Lärobok i engelska för självstudium, studie-cirklar och äldre nybörjare av R. E. Zachrisson. 2 kr. 50 öre.

Svensk språklära for självstudier och f ort-sättningsskolor av P. J. Edler. l kr. 75 öre.

Vilandet.

K. M. Klausen död.

Den 19 jan. avled den kände danske skolpolitikern folketingsman K. M. Klausen. Han var född 1852, tjänstgjorde under 20 ar som lärare vid Köpenhamns folkskolor samt var under 27 ar anställd vid undervisningsanstalten »Köbenhavn». Klausen tillhörde det socialdemokratiska partiet i danska riksdagen.

K. M. Klausens namn ar främst knutet till tvänne aktuella problem inom dansk skolpotik och ungdomsvård: inrättandet av en obligatorisk ungdomsskola och vården av de barn och ungdomar, vilkas uppfostran på grund av sociala missförhållanden icke kunnat tillfredsställande tillgodoses i hemmet. Vid det elfte nordiska skolmötet i Kristiania 1920 inledde Klausen frågan om obligatorisk skolgång för dansk ungdom i 14– 18-årsåldern, och han betonade då, att en sådan skola måste ha en praktisk läggning med inriktning på elevernas framtida uppgifter som yrkesmän eller husmödrar, l motsats till flera andra danska skolmän och politici krävde Klausen med bestämdhet en obligatorisk ungdomsskola, emedan man eljest icke skulle nå den ungdom, som bäst behövde vård och undervisning. Han framhöll som det demokratiska samhällets plikt att uppfostrande påverka ungdom med bristfällig hem- och skoluppfostran. Även vid

det nordiska mötet för barn- och ungdomsvärn på Nyborg Strand 1921 framförde Klausen sina idéer i fråga om ungdomsskolans nödvändighet och organisation.

Med hängivenhet och kärlek understödde Klausen strävandena på en effektivare barn- och ungdomsvård i Danmark. »Vi försumma ungdomen i detta land», brukade han säga. Han var medlem i Overvasrgeraadet (det centrala organet för landets barnavårdsväsen) samt i ett flertal styrelser för barnavårdsföreningar. Men det betydelsefullaste arbetet för »B0rneforsorgen» kom han att utföra i rin egenskap av folketingsman samt ordförande for och medlem av »Fi-nansudvalget». Under de senaste 20 aren har folketiDget icke behandlat någon viktig fråga om vården av barn och ungdom, som icke Klausen tagit avgörande befattning med. Hans lugna och sakliga uppträdande har medverkat till att barnavården icke blivit en parti sak i Danmark utan en hela folkets angelägenhet. Det enhälliga antagandet av lagen av den 30 juni 1919 om ett årligt statstillskott på 250,000 kronor till »forébyg-gende B0rneforsorg» kan helt tillskrivas Klausens auktoritativa tillstyrkan.

Klausen närde en varm kärlek till de olyckliga små, som uppväxa under vidriga hem- och miljöförhållanden, men hade även god förståelse för de vanskligheter i disciplinärt hänseende, som kunde yppa sig vid dessa barns omhändertagande. Då han någon gång fann, att arbetarna på barnavårdens fält blevo utsätta för oberättigade eller överdrivna angrepp, tillbakavisade han beskyllningarna; å andra sidan förstod han, att man icke kunde göra underverk vid anstalterna för barnens räddning.

K. M. Klausen var icke politiker i detta ords extrema betydelse. Han var först och främst barn- och ungdomsvännen.

Gunnar Thylén.

a ord.

Ungdomens röda kors.
Från centralledningen för Ungdomens röda kors ha vi mottagit följande, som vi anse oss böra återgiva:
Ungdomens röda kors har under den korta tid det arbetat, spritt sig allt mer över hela världen. 31 länder äro nu anslutna och många av dem ha sina egna tidningar. Det huvudsakliga arbetsmålet ar lika över allt: hjälp åt sjuka och nödställda kamrater, korrespön^-dens länderna emellan åtföljd av sändningar av fotografier och arbeten för att lära känna de olika ländernas förhållanden, strävandet att föra ett friskt och sunt levnadssätt och att arbeta för sitt land. De amerikanska ungdomarna ha sytt kläder och snickrat h u«ge-råd till hemsökta delar av Europa. De japanska barnen fingo hjälpsändningar från U. R. K.-föreningen i Europa, de polska ungdomarna, som sytt kläder till en resérvdepå, fingo sa gott som genast användning for detta till offren efter en stor explosion. De

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0175.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free