Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.
Nr 19
SVENSK LÄRARETIDNING.
371
särskilt för en förbättrad lärarutbildning och för omorganisation av skolans ledning och tillsyn samt lyckats ordna skolväsendet i det sönderjydska området på ett sätt, som väckt allmän tillfredsställelse, avgått.
På undervisningsministerposten efterträdes nu Appel inom Staunings ministär av ledamoten av landstinget (motsvarande riksdagens l:a kammare hos oss), mag. art- fru Nina Bang, som sålunda blivit nordens första kvinnliga minister. Av hennes uttalanden rörande hennes nya uppgift synes det, som om man hos henne hade rätt att vänta ett särdeles varmt intresse för folkbildningen och för den förestående danska skolreformen. Hennes förutvarande verksamhet har emellertid varit förlagd till andra områden an skolans. Den danska lärarföreningens medlemsblad Folkeskolen mottar henne därför ganska reserverat. Den skriver i sitt nr för den l maj bi. a. följande:
Fru Bang ar änka efter dr Gustav Bang, känd som nationalekonomisk författare och kulturhistoriker. Den nya undervisningsministern ar känd som en flitig skribent i liknande ämnen och har bi. a. gjort en vetenskaplig insats genom sitt arbete om Ore-sundstullens historia, ett arbete, som ännu icke torde vara avslutat. Som medlem av landstinget har fru Bang varit sitt partis talesman i handels- och finansiella frågor. I allt detta synes förefinnas föga anknytning till de frågor, som höra under undervisningsministeriet, i synnerhet till skol- och undervisningsväsendet.
Inom lärarkåren avvaktar man med intresse, vilka skolreformer den nya ministern skall komma att upptaga på sitt program.
Minneslista
Fortbildningskurser, stipendier, skolmöten m. m.
Före den 10 maj skola ansökningar ingivas om deltagande i fortbildningskurs för småskollärarinnor vid Ateneums folkskolseminarium. Se annons i Sv. Ltg nr 12 och 13.
Före den 10 maj skall anmälan göras om deltagande i Sveriges folkskollärarför-bunds fortbildningskurser sommaren 1924.
Före den 15 maj skall anmälan göras om deltagande i språkkurs i Karlskoga den 26 juni-6 augusti. Se annons i Sv. Ltg nr 13 samt i övrigt nr 6 sid. 101 och 110 samt nr 13 sid. 242.
Före den 15 maj skall anmälan göras om deltagande i fortbildningskurs i samhällsvetenskap och pedagogik i Göteborg den l juli-5 aug. Se annons i detta nummer!
Före den 20 maj skall anmälan göras om deltagande i gynmastikkurses i Hamp-näs och Forssa för småskollärarinnor, Se annons i detta nummer!
Före den 25 maj skall anmälan göras om deltagande i teol.-pedagog. kurs i Umeå den 10-17 juni. Se annons i detta nummer!
Före den 31 maj skall anmälan göras om deltagande i sångkurs i Tomélilla den 16-21 juni. Se annons i detta nummer.
Före den l juni skall anmälan göras om deltagande i lek- och idrottsledarekurs
i Motala den 14 juni-9 augusti. Se annons i detta nr.
Den 15 juni-15 juli sommarkurser för lärarinnor i kläd- och linnesöm m. m. i Sancta Birgittaskolan, Regeringsgatan 19-21, Stockholm. Se annons i detta nummer.
Den 16 juni-5 juli Svensk feriekurs i Jena Se annons i Sv. Ltg nr 14.
Den 26-28 juni 4:e folkskolmötet för Västmanlands län. Inbjudning i Sv. Ltg nr 8 och Småskolan nr 10.
Den 30 juni-12 juli fortbildningskurs i experimentell fysik och kemi vid folk-skolseminariet i Uppsala. Se annons i Sv. Ltg nr 12 samt sid. 222 samma nr.
Den 2-4 juli 17:e allmänna svenska folkskollärarmötet. Ombudsmöte den l juli.
Den 10-12 juli lia nordiska yrkesskolmötet i Stockholm. Se Sv. Ltg nr l sid. 9.
Den 10-18 juli och 24 juli-30 augusti sommarkurs på Näs. Se Sv. Ltg nr 7 sid. 123.
Den 31 juli-8 augusti Sigtunastiftelsens sedvanliga sommarkurser. Se annons i Sv. Ltg. nr 12 och sid. 222 i samma nr.
Den 26-30 november Centralförbundets for nykterhetsundervisning 120:e kurs i Gävle. Se Sv. Ltg nr 8 sid. 141 och Småskolan nr 8 sid. 61.
a ord.
Ett tack.
Till alla dem, som på olika sätt bidragit till att göra min 60-årsdag till en sa stor och rik högtidsdag, ber jag att på detta sätt
- då det torde vara svårt att eljest nå alla
- få framföra ett innerligt varmt tack. Den penningsumma, som överlämnades till mig, har avsatts till en stipendiefond vid Göteborgs kvinnliga folkskoiseminarium. Att en sådan på detta sätt kunnat bildas ar mig till mycket stor glädje.
Göteborg den 3 maj 1924.
Anna Borgström.
»©examinerade lärare».
Till redaktionen har ingått ett ganska stort antal artiklar med anmärkningar mot anställande av oexaminerade lärare, och då vi bestämt veta, att missbruk i detta avseende ibland förekommer, ha vi hänvisat lärarpersonalen att för hävande av dylika missbruk vända sig till statens folkskolinspektör. Av de insända artiklarna ha vi emellertid även fått det intrycket, att anmärkningarna icke alltid varit fullt befogade. Vad beträffar den i nr 15 införda artikeln, voro vi visserligen tveksamma angående innehållet, men då något namn på skoldistriktet icke var utsatt och vi icke hade någon aning om vilket bruk i Värmland som avsågs, då således ingen person direkt träffades av anmärkningarna, då vidare Sv. Ltg alltid under rubriken Fria ord lämnat utrymme for läsarnas fria diskussion och vad där förekommer sålunda står på insändarens eget ansvar, då slutligen artikeln insändes av en för oss namngiven person inom folkskolkåren, läto vi den inflyta.
Nu har emellertid vederbörande folkskolinspektör funnit sig uppfordrad att
i frågan lämna några belysande meddelanden, for vilka vi äro honom synnerligen tacksamma, och vilka vi gärna införa. Dessa meddelanden äro av följande lydelse.
»Vid ett av våra större bruk i Värmland äro förhållandena i detta fall enastående», skriver »En frågande» i, nr 15 av Svensk Lärartidning. Han (hon) anför sa exempel harpa, varefter han (hon) bi. a. frågar, om det ar med vederbörande skolinspektörs medgivande sådant sona det anförda fått ske.
Vid läsningen av de anförda exemplen kunde jag visserligen icke känna igen dem såsom adekvata med förhållandena vid något av de värmländska bruk, som ligga inom mitt inspektionsområde. Men såväl ledamöter av Forshaga skolråd som medlemmar av dess lärarkår ha meddelat mig, att det enligt deras mening funnes starka skäl att misstänka, att nämnda bruks skola vore den av »En frågande» åsyftade. Under sådana förhållanden har jag, då insändaren uttryckligen äskar svar angående folkskolinspektörens ställning till det timade, ansett mig böra, for den händelse han (hon) verkligen syftat på Forshaga skola, lämna några upplysningar rörande de förhållanden, som i sa fall torde ha fått tjäna som substrat för hans (hennes) anförda exempel.
I det andra av dessa »en kort tid» omfattande exempel säges, att en i småskolan anställd vikarie »bara genomgått vanlig folkskola». Jag har för att kunna vid Forshaga skola finna någon härledning fördetta exempel måst gå tillbaka ända till hösten 1921, således till en tid, då det icke alltid lyckades ens i stadsskoldistrikt att få examinerade vikarier för tillfälliga vikariat på ett par veckor. Den 13 november 1921 sjuknade en småskollärarinna, varvid skolans överlärare meddelade mig, att han icke i hast kunde erhålla examinerad vikarie men att han för den korta tid, som återstod av terminen, ämnade föreslå att få anställa en lärarinna utan examen med flerårig vana vid undervisningsarbete. Då exam. vikarie således icke fanns genast och det var mycket osäkert att genom annonsering kunna erhålla sådan samt det för den korta tid, det gällde, syntes mig vam för skolan bättre att anställa den till buds stående vikarien an att genom annonsering och inväntande av ansökningar förlänga lästerminen för den berörda klassen till inpå julen, vilket på landsbygden alltid ar ovälkommet, hade jag intet att erinra mot överlärarens förslag.
Enligt det första exemplet har »småskolan skötts av en vikarie, vilken icke klarat 5:ans kurs vid flickskola». Härmed torde syftas på en tillfällig vikariatanställning vid början av innevarande läsår, då en småskollärarinna omedelbart före terminens början begärde ledighet på grund av påkommen sjukdom inom hennes familj. Sedan överläraren då förgäves försökt att till vikarie erhålla en på platsen bosatt f. d. småskollärarinna, rådgjorde han med mig om att få för tillfället anställa en likaledes på platsen boende slöjdlärarinna, vilken efter att hava slutat i flickskolans 5:te klass genomgått och utexaminerats från Nordenfeldts slöjdseminarium i Göteborg. Därvid svarade jag, att nämnda slöjdlärarinna kunde för tillfället få sköta undervisningen, tills examinerad vikarie hunnit anskaffas, och att, då nu vore god tillgång på examinerade lärarinnekrafter, vikariatet måste utannonseras. Sa skedde även, och examinerad vikarie erhölls. Under tiden hade emellertid en annan småskollärarinna sjuknat, och fick då nämnda slöjdlärarinna tjänstgöra omkring en vecka såsom vikarie i den sjuka lärarinnans plats, tills examinerad vikarie även där hunnit anskaffas.
»Folkskolans 5:te klass skötes för närvarande av en gammal f. d. flickskollärarinna, vilken icke tjänstgjort på 15 ar, och teck-ningsundervisningen i samma klass av hennes dotter, nyss utgången från flickskolan»
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>