- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
1007

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 50

SVENSK LÄRARETIDNING.

1007

jCffterafar.

Susa, susa, sommarvind I Sang för en röst med piano av Carl L. Nylund. Pris 1:50.

Afton. Sång vid piano (orgel) av Carl L. Nylund.

Stilla natt, heliga natt. Julsång for en rost vid orgel (piano). Särskild violinstämma medföljer. Av Carl L. Nylund. Pris 1:80.

Dessa tre sånger ligga på ett konstnärligt högt plan. Synnerligen stämningsfulla utmärka de sig icke blott för melodifägring i sångstämmorna utan även för sällsynt väl komponerade, om odlad musikalisk smak vittnande ackompanjemang. De förtjäna varmt rekommenderas som ett värdefullt tillskott till såiig-repertoaren hos alla utövare av god sång. Särdeles lämpliga synas de vara som föredragsnummer vid ungdomsföreningars möten, fcrsamlingaftnar, lärarmöten o. s. v. S.

Abu Markub, På jakt efter jordens märkvärdigaste fågel. Av Bengt Berg. P. A. Norstedt & Söners förlag. Haft. 9: 75.

Samlade fågel böcker. Ser. I. Tåkern, Stora Karlsö, Min vän fjållpiparen. Av Bengt Berg. Pris för varje del 8 kr.

Den, som vill skaffa sig själv en värdefull bok till j alen och icke förr last någon av Bengt Bergs böcker eller den, som vill åt någon anhörig eller vän i ungdomsåren ge en god bok i julklapp, kan knappast välja någon bättre an en av den ryktbare fågelkännaren och fågelvännen Bengt Bergs fågelböcker. Bengt Berg ar nu sa känd, att han egentligen icke vidare behöver något förord. Hans böcker ha erhållit en sällsynt åtgång. Tåkern utgår sålunda i det 28:e tusendet, Stora Karlsö i 25:e, Min vän fjällpiparen i 19:e, Med tranorna till Afrika - som också bearbetats till film - i 22:a, De sista örnarna i 13:e och Abu Markub, hans nya bok för i ar, i 15:e tusendet.

Men sa ligger det också en särskild tjusning i att få följa Bengt Berg på hans forskningsfärder i skog och mark, bland buskar och snår, i kärr och moras, bland klippor och fjäll, till insjöns vassar, till Nilens tropikland. Bengt Berg ar ingen stråtrövare, som i vanliga fall far omkring med bössa på axeln. Han ser med det blidaste öga på naturens skapelse. Han har det varmaste hjärta för allt levande men särskilt för luftens vingade skaror. Han nalkas dessa med kärlek och beundran och ar sa ytterligt rädd för att inverka störande i deras naturliga liv. Han underkastar sig vilka mödor och försakelser som helst, och hans uppfinningsförmåga tycks vara obegränsad, när det gäller att hitta på anordningar, for att fåglarna icke skola lägga märke till honom. Men därför har han också kunnat komma dem mera nära an någon annan och studera deras liv och

särskilt deras psyke, som ingen annan. Därför har hans kamera kunnat fånga dem icke blott i flykten utan även i deras intima familj förhållanden i boet.

Och när han i sina böcker lägger fram hela historien om sitt tillvägagångssätt och man far vara med honom om \ad han iakttager, sa gör han detta på ett sa enkelt, flärdlöst och hjärtevinnande men på samma gång spännande sätt, att, när man väl börjat att läsa en av hans böcker, man omöjligen kan stanna, förrän man kommit till slutet, och den skall sannerligen vara ytterligt förhärdad, som inte då känt sitt hjärta värmt för de varelser, med vilka han därunder fått göra bekantskap. Ty det ar det stora hos Bengt Berg, att den aktning och den kärlek för djuren, som han själv röjer på varje blad i sina böcker, den överför han på läsaren. Bengt Berg ar i sådant avseende en folkuppfostrare av ovanliga mått. Hans arbeten ha också tillvunnit sig uppmärksamhet och intresse långt utanför Sveriges gränser.

I hans senaste bok Abu Markub får man följa honom på den resa, han tillsamman med den skotske majoren Eoss nyligen företagit till träsklanden vid Nilens källfloder i Afrikas tropiker, »ett land av otroliga ting och sällsamma skepnader, ett land där vita människor skola skörda rikedomar på bördiga fält om hundra ar men vars ändlösa träsk ingen vit man någonsin skall odla, ett land med djur, som ännu ingen sett, och röster, som ingen känner, landet kring jordens stora sagoflod, förvisso ett land av lockelse och äventyr», såsom Berg själv säger. Färden avsåg visserligen närmast att uppsöka jordens märkvärdigaste fågel, något som också lyckades efter många miss räkningar och svårigheter, men den förde också med sig sa mycket annat av naturvetenskapligt intresse, att resultatet blev övermåttan rikt. Att en expedition till detta vilddjurens paradis med sagolika jättestorkar, sällsynta träskantiloper, giftormar, krokodiler, flodhästar, pantrar, stora hjordar av bufflar och elefanter samt malariamoskitos i massor icke ar enbart en lustfärd faller av sig självt. Hela boken utgör en berättelse om en oavbruten kedja av faror och äventyr, som vida överträffar vad den frodigaste fantasi skulle kunna åstadkomma, men att ingenting av vad förf. målar ar någon fantasiprodukt bevisar han med de väl utförda fotografier, som hans kamera fångat på stället. Och han berättar om dessa äventyr på sitt vanliga försynta sätt utan att göra sig själv till någon hjälte. Här som i fråga om varenda en av Bengt Bergs böcker skulle man vara frestad att bestyrka omdömena genom utdrag ur boken, men det ar en omöjlighet att sa göra, emedan utdragen skulle bliva både många och långa.

Abu Markub ar tryckt på det finaste illustrationspapper med en kamerabild ungefär på varannan sida, och dessa bilder tala mer an ord.

Bengt Bergs böcker borde finnas i varje

bibliotek och läsas av varje yngling och ungmö. De kunna mycket väl läsas även av barn i 12-, 13-årsåldern. Önskvärt vore därför, att de kunde utkomma i en billig folkupplaga.

J. Franzén.

Vainio - en lappmarkssocken ovan polcirkeln - av Albin Neander. Haft. 5,50.
Med Vainio, en i högsta grad vederhäftig, sällsynt underhållande och fängslande skildring från de nordligaste trakterna av vårt land, har folkskolinspektören dr Albin Neander debuterat som skönlitterär författare.
Redan från början blir man gripen av författarens säkra och behärskade men ändå sa levande skildringskonst, då han i inledningskapitlet med ingående kännedom om natur och folkliv i Vainio socken ger bakgrunden och ramen till de följande kapitlens innehåll.
Mot denna bakgrund och inom denna ram målar författaren på ett mästerligt sätt en rik samling bilder, som lysa emot en i livets färger, både bjärt ljusa och grella och dunkelt djupa och mörka. Albin Neander har en enastående förmåga att se och äger en mindre vanlig konstnärlighet i återgivandet av det sedda, vare sig det gäller den storslagna naturen eller en mångfald olika typer av människor: lappar, finnar och svenskar, sörlänningar, vilka slagit sig ner här uppe i det land, där »allting ligger i sin linda och ropar på företagsamhet» och där bergets järnmalm givit upphov till Liitola välordnade industrisamhälle och Mattila-forsens vattenmassor bildat förutsättningen för landets största kraftverk.
Det ar svårt att säga, vad man särskilt vill framhålla i den vida tavla, författaren rullar upp inför läsaren.
Klart och skarpt belyses laestadianernas egenartade tanke- och trosliv, såväl under dess mera lugna och vardagliga former, som då extasens vågor gå skyhöga.
Med verkligt fin och förstående psykologi tränger han in i och klarlägger den svage men genomhederlige pastor Tranes själsliv och skildrar hans kamp att finna sig tillrätta i en hård tillvaro.
Det ar naturligt, att sympatien för pastor Trane och dennes hjälparinna, den sunda och av friskt levnadsmod fyllda Märta Alm, förbytes i sin raka motsats å de sidor, som behandla Tranes ämbetsbroders, pastor Lovén, bovstreck.
Dessa partier komma en dock icke att glömma Brita Mattilas och Martin Läuris både sa ljusa och vemodiga kärlekshistoria, vilken samlar intresset och blir bokens röda tråd utan att därför undantränga de övriga var för sig mycket starka motivkomplexen.
Trots den påtagliga realismen rymmer denna kärlekshistoria drag av äkta romantik och av en manlig lyrik, vilken senare för övrigt går som en varm underton genom större delen av verket.
Mycket mer skulle givetvis vara att säga om Vainio. Här skall endast tillag-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/1015.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free