- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
1010

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

1010

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 50

flutna, Stillhet i själen, Koncentration, Tankarnas makt över oss och vår makt över tankarna, Ögonblicket, Det yttre och det inre, Askes, Riktiga proportioner, Livets rytm, Människogemenskap, Att dö. Utmärkande för innehållet i dessa föredrag ar förutom det djupt sedliga allvaret en fin psykologisk blick och en klar uppfattning av de svårigheter, som i det nuvarande världstillståndet ställa sig hindrande i vägen för en sund livsföring. För vår oroliga tids jäktade människor, som känna behov att någon gång njuta stillhet och ro, kan boken rekommenderas som en verkligt lärorik och uppbyggande läsning. S.

Små mostrar. Minnen och intryck från en långresa i Norrbotten ar 1922 av Elisabeth Curtelius. Eget förlag. Pris l kr.

Sju mil norr om polcirkeln och tio mil östligt från Gällivare ligger Tärendö kyrkoby, omgiven av en vidsträckt ödebygd. I denna trakt, liksom i allmänhet i finnbygden, härskar fattigdom och nöd i en grad, varom »sörlänningarna» knappast kunna göra sig någon riktig föreställning. Förf. till ovannämnda skrift har tidtals levat med befolkningen däruppe och ingående studerat de fattigas liv. Hon lämnar en åskådlig skildring av det sociala tillståndet och uppehåller sig särskilt vid vad som genom upprättandet av barnhem gjorts för att rädda barnen och bereda dem en drägligare tillvaro.

Den lilla prydliga skriften, som ar rikt illustrerad, ar väl förtjänt att uppmärksammas. Rekvireras direkt hos förf. under hennes adress Stockholm 5. S.

Brehm, Djurens liv.

Sjätte bandet av detta världsberömda verk har nyligen utkommit i ny svensk översättning av intendenten Alarik Behm. Det innehåller början av skildringarna av fåglarnas liv. Inledningen därtill utgöres av en längre, synnerligen fängslande överblick över fåglarnas kroppsbyggnad, liv och härstamningshistoria, innehållande en hel del hittills obeaktade uppslag och synpunkter, vilka närmare skärskådas. Därefter övergår skildringen att behandla gruppen »de äkta sångfåglarnas liv och leverne». Bland det stora antalet dylika fåglar träffar man här dels en mängd gamla bekanta, dels ock ett stort antal, som mången även relativt fackkunnig säkerligen hör omtalas för första gången.

Livsföreteelserna bland luftens befjädrade invånare skildras med ännu större utförlighet och livfullhet och med ännu mera ingående kännedom om fåglarnas vanor, vare sig de avse deras uppträdande i kärlek och strider eller deras dagliga kamp för tillvaron, an i föregående upplagor. På snart sagt varje sida i den digra volymen gör sig Brehms

mästerliga berättarkonst gällande. Den svenske läsaren får här troligen för första gången mera ingående taga del av de många varandra sa underbart olika paradisfåglarnas utseende och familjliv, dessa föga kända, i några fall nästan utrotade fåglar, på vilka naturen slösat sin färgprakt nästan rent ut i det bisarra.

Om den grundlighet, som kommit till synes i föreliggande svenska upplaga, kan man få en föreställning genom en jämförelse med motsvarande tyska upplaga. Denna, som behandlar hela tättingsläktet, omfattar 584 sidor text, under det att den svenska, som upptager endast gruppen »akta sångare», omfattar 715 textsidor. Tolv nya färgplanscher efter akvareller av svenska konstnärer, de flesta av Nils Tirén, ha vidare här tillkommit.

I sin helhet prydes bandet av 39 färgplanscher, 52 fotografiska reproduktioner på planscher i svarttryck samt 124 bilder i texten. S.

Nytt i bokhandeln.

Albert Bonniers förlag:

Barnens klipp-bok av Sara Claeson. 2 kr. 90 öre.

Nya sagor av Hjalmar Bergman. Med teckningar av Annicka Lindberg. 7 kr. 50

R A. Norstedt & Söners förlag:

Almanack för alla 1925. 3 kr. 75 öre.

J. A. Lindblads förlag:

God Jul. Läsning i hälg och socken, utgiven av E. Melander. 2 kr. 25 öre.

C. E. Fritzes bokförlag:

I går och i dag och i evighet. Tolv fantasier av Olfert Bieard. 3 kr.

Almqvist & Wiksells förlag:

Sagan om den lilla hinden. Bilderbok av Elsa Beskow. 5 kr.

Trollsagor. Berättade och illustrerade av Bo Beskow. 4 kr. 50 öre.

Didrik Flygare och andra sagor av Ruth Milles. Illustr. 4 kr. 50 öre.

De fyra färgarna. Saga av Maria Olofsson. Teckningar av Ingrid Huitfeldt. l kr. 75 öre.

C. W. K. Gleerups förlag:

Underrättelser angående lanthushållningen.

1 Halland av A. G. Barehaeus. 4 kr. 75 öre.

Svenska Missionsförbundets förlag:

En missionärs minnen. Självbiografi av L. E. Högberg. 2 kr.

Själavinnare av J. H. Jawett, M. A., D. D. Översättning från engelskan, l kr. 50 öre.

Där mörkret skingras. Missionskultur och forskning bland Afrikas folk av K. E. Laman.

2 kr. 50 öre.

Tanke och liv. Ord till ungdomen av J. Nyrén, l kr.

Mikaels sökande. Berättelse av Mildred Hill. Översättning från engelskan av Greta Wishorg. 2 kr.

Det praktiska livets män. Bibelstudium för ungdom av George Sinclair. Översättning från engelskan av K. W. Engdahl, l kr. 50

B.-M:s bokförlag:

Minnen. Skisser och berättelser av Sven Hedendahl. l kr. 90 öre.

Våra predikotexter. I. Predikoutkast övet* svenska kyrkoårets predikotexter. Första årgången. 5 kr.

K. F. U. M:s förlag:

Pojkarnas fickkalender 1925.

Oskar Hultkrantz förlag:

Sammanringning. Valda dikter av 50 författare. Andra delen. Utgiven av Oskar Hultkrantz.

De engelska lärarnas lönstrid.
Allt sedan ar 1919 har Englands lärare fört en envis, seg kamp för bättre lönvillkor och en för hela landet gällande lönskala. Före denna tid voro de helt utlämnade åt det kommunala godtycket. Därigenom kunde de aldrig veta, vilken följande års lön kunde bli. Men detta var ingalunda det värsta. Värre var det, att kårens ekonomiska homogenitet gick förlorad. På landsbygden och i småstäder var tillståndet mångenstädes olidligt; i storstäderna drägligare.
Tack vare en kraftig organisation har det dock lyckats lärarna att vinna en nationell lönuppgörelse. Första steget på denna väg var den 1919 tillsatta lönkommittén, kallad The Burnham Com-mittee. Denna skulle endast undersöka och framlägga förslag till lönregiering för lärare i högre skolor (secondary schools) och tekniska läroanstalter. Men genom en klok politik av the National Union of Teachers lyckades man få folkskolans lärarkårs lönfråga lagd i samma händer.
Därmed hade man fastslagit, att lönfrågan skulle lösas efter för hela landet gällande principer. Under segerruset efter kriget hade uppfostringsfrågorna blivit skjutna i förgrunden. I ett land, som skulle göras lämpligt för hjältar, måste naturligtvis alla ha en förstklassig uppfostran* Korteligen: undervisningens förespråkare hade fått vind i seglen, och lärarna lyckades få en relativt förmånlig lönuppgörelse.
Men snart kom reaktionen. Geddes-yxan ven över allt, och undervisningsväsendet började åter i vissa inflytelserika kretsar betraktas som ett nödvändigt ont, lämpligt för utsvältning. Därför gjorde lärarkåren allt för att rädda den nationella uppgörelsen, och framförallt för att ge ett storstilat bevis på sam-hällssolidaritet beslöto de att frivilligt avstå fem procent i pensionsavgifter och ytterligare fem procent å lönen. Därigenom vann också kåren den allmänna opinionen på sin sida - en tillgång som just nu kommer att visa sig synnerligen värdefull.
Man skulle ju ha kunnat vänta, att lärarna därefter lämnats i ro, men därav blev intet. Den uppgörelse, som the Burnham Committee kom till utlöper l april 1925. För att ha klart med lon-satserna efter denna tid upptog samma

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/1018.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free