- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
343

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 18

SVENSK LÄRAKETIDNING.

343

jCifferatur.

Ur missionshistorien. Läro- och läsebok av Maria Bergmark och Anna Sörensen 3:e uppl. P. A. Norstedt & Söner. Pris 2, 40 kr.

Av de välkända Bergmark-Sörensens-ka läroböckerna i kristendomskunskap med samlingstiteln Guds verk har 3: e uppl. av del II: 2 utgivits med ovanstående titel. Denna upplaga har undergått en väsentlig omarbetning, i det att innehållet uppdelats i två avdelningar: en kort lärobok och en läsbok. Förf: s syfte med en sådan anordning ar att lata den historiska linjen framträda klarare samt att starkare framhäva kunskapsmomenten.

Inom kristendomsämnets ram har den nya läroplanen inrymt plats ej blott för en kortare kurs i kyrkohistoria utan även för den gren därav, som benämnes missionshistorien. Hos den stora allmänheten utanför de i populär mening religiösas krets torde råda tämligen vaga föreställningar om både omfattningen och betydelsen av denna rörelse i tiden, som går under namnet hednamission. Om inte i egentlig mening förkastligt, sa ar, menar mången, övandet av propaganda för kristendomen opåkallat, åtminstone då denna bedrives bland icke kristna kulturfolk. Även för naturfolkens kristnande äro många, eljest ej religionsfientliga, mycket likgiltiga i den fåvitska tron, att dessa folk leva i ett slags andligt »oskuldstillstånd». De mena därför, att missionerandet kan förbli en privatsak för dem, som känna missionsbefallningen: »Gån fördenskull ut och gören alla folk till lärjungar!» såsom en hjärtesak. Man förbiser eller bagatelliserar, att missionären även ar en kulturbärare av helt annan art an många, som i »kulturens» tjänst begivit sig ut för att exploatera främmande världsdelars naturrikedomar och människokraft. En undervisning om missionen och dess betydelse försvarar därför väl sin plats även på folkskolans schema. Bergmark-Sörensens bok ger en klarläggande och, såvitt anmälaren kan bedöma, vederhäftig framställning av såväl missionsrörelsens utveckling som dess nuvarande omfattning.

Läroboken inledes med några korta meddelanden om icke kristna religionsformer. Redan det första lilla stycket om fetischismen ger den för missionen till äventyrs oförstående åtskilligt att tänka på. Sedan följer en avdelning om missionstankens utveckling genom tiderna, och därefter redogöres för det nuvarande missionsläget, varvid särskild uppmärksamhet fästes vid den nationella rörelsens i Indien inverkan på evangeliets utbredning i denna del av det brittiska imperiet. Sist behandlas utförligare den svenska missionen, dess olika organ och verksamhetsområden. Till denna allmänt orienterande del

ansluter sig läsboken såsom utfyllnad och komplettering. Vissa stycken utgöra nämligen paralleller till motsvarande avsnitt i läroboken, men de få mera liv och färg genom person- och karaktärsteckningar samt konkreta skildringar av arbetet ute på missionsstationerna. I andra stycken behandlas utförligare några av missionsarbetets hjältar: John Eliot, Hans Egede, Kristian Fredrik Schwartz samt särskilt fylligt David Livingstone och Peter Fjellstedt. Jämte dessa får läsaren i de synnerligen intressanta kapitlen om Ar jun och Subra-maniam stifta bekantskap med två indiska ynglingar av hög börd, vilka efter många själsstrider och jämväl yttre lidanden mottogo kristendomen och sedan blivit hängivna arbetare för utbredandet av sin nya tro. Det medryckande framställningssättet i läsboken gör, att den även måste fånga barnens intresse, och förf: a ha på ett mycket förtjänstfullt sätt löst uppgiften i enlighet med undervisningsplanens anvisning: att giva just vad som ar lämpat efter barnens mottaglighet och behov. När därtill kommer, att framställningen alltigenom ar hållen objektiv och saklig, kan man som slutomdöme om detta arbete saga, att det intager en framstående plats bland skolbokslitteraturen på kristendomsundervisningens område. Boken förtjänar därför att komma till vidsträckt använd-

ning.

H. H. Henrikz.

Lärobok i arbetskunskap i anslutning till snickeri. For fortsättningsssko-lor och andra ungdomsskolor. Av Erik Nisses Gagner, lärare vid Götebergs fortsättningsskolor. J. A. Lindblads förlag. Pris kr. 1:75.

Säkert har mången lärare, som varit med om att starta fortsättningsskolor av någon yrkesbestämd typ, funnit en ej ringa svårighet ligga däri att han - utom uppgiften att bibringa eleverna det nödvändiga lärostoffet - i huvudsak mast sammanföra och sovra material från skilda hall, vilket varit nödvändigt for att få elevernas självverksamhet tagen i anspråk. Berörda missförhållande har ej minst tyngt snickeriskolor. Befintliga bokarbeten ha visat sig vara for vidlyftiga och dyrbara for skolbruk, föråldrade eller annars olämpliga, Det ar därför med särskild tillfredsställelse man hälsar tillkomsten av förestående lärobok for fortsättningsskolan. Att författaren har flerårig erfarenhet att bygga sin framställning på ökar givetvis bokens varde.

Förf. har tydligen varit angelägen om att få sa stor reda som möjligt i uppställningen samt att få arbetet innehållsrikt. En sammanfattning av innehållet kanske i någon man klargör, huru det lyckats honom.

Bolien ar sålunda uppdelad på två huvudavdelningar avsedda att genomgås på två årskurser. Efter en kort översikt angående skogstillväxt och virkesför-

brukning i Sverige behandlas i första avd. träets byggnad och egenskaper i allmänhet, träförstörande faktorer samt medel att öka virkets varaktighet. Avd. avslutas med en framställning av olika träslags struktur och övriga särmärken, beskrivningar på svenskt och utländskt snickeriträ samt något om virkets dimensioner och kvaliteer. - Andra avd. ger i ett par kapitel en redogörelse for skogsavverkningen i vårt land samt flottning och sågning av virket, varvid lämpliga historiska och ekonomiska synpunkter vinna beaktande. I två fylliga kapitel behandlas sedan byggnads- och möbelsnickeriet. Här ges en mängd praktiska anvisningar, vilka inskärpas genom instruktiva teckningar, som eventuellt kunna ytterligare förtydligas under linarritningen, liksom genom de i boken utförligt behandlade träsammansättningarna. Att förf. i ett kapitel lämnar anvisningar och illustrerade beskrivningar på de förträffliga maskinella hjälpmedel, som stå en nutida snickare till buds, må räknas som en förtjänst, ävensom en vägledning i skötseln av verktygen, ehuru en skicklig verkstads-lärare givetvis måste anses vara rätte mannen att med verktygen under elevens ögon inskärpa värdet av och sättet att få välskötta verktyg. Beträffande maskinernas användande ar sistnämnda utväg foga framkomlig, enar maskiner på grund av sin farlighet endast i ringa antal kunna ingå i en skolverkstads utrustning. Avd. avslutas med ett kapitel om olika slags ytbehandling.
Förestående ofullständiga översikt angiver, att man här i ett band har en sammanfattning av det viktigaste, som bör genomgås i vederbörande skolform. Tack vare god underrubricering och uppdelning av innehållet kommer man lätt till rätta i arbetet samt kan repetera i lämpligt sammanhang och blir ej heller bunden av en viss lärogång. Att författaren i något enstaka fall brukat andra an vanliga termer, minskar ej tydligheten, ej heller minskas den av tillfällig misskrivning. Framställningen fyller nämligen högt ställda krav på klarhet och god disposition.
Åtgärden att ej medtaga den till fysiken hörande delen av lärokursen i samma bok försvarar förf. därmed, att eleverna böra äga lärobok från folkskolan, som kan vara tillräcklig for ifrågavarande ändamål. Oavsett huru därmed må vara fallet, ar det uppenbart, att boken därigenom kunnat bli dyrare. Redan nu ligger priset i överkanten ej med hänsyn till dess varde utan med hänsyn till önskvärdheten av dess spridning. Ty arbetet i fråga bör komma till sin ratt och bidraga till ett förbättrat arbetsresultat.
På grund av sitt rika fackinnehåll samt de talrika praktiska anvisningarna torde arbetet förtjäna uppmärksammas även av elever vid seminarierna, som 3öra ha stor nytta av detsamma vid ut-3ildningen för undervisning i träslöjd,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0351.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free