- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
478

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

478

SVENSK LÄEARETIDNINQ.

Nr 25

Riksdagens beslut.

Lönnedsättning för statens befatt-ningshavande.

Motionerna härom 1:196 och II: 342 (Sv. Ltg nr 7) ha icke föranlett någon riksdagens åtgärd.

Frivilliga folkbildningsarbetet.

Motionen I: 99 (Sv. Ltg nr 5) ang. anslag till det frivilliga folkbildningsarbetet har icke föranlett någon riksdagens åtgärd.

Pensionsåldern.

Motionen II: 184 (Sv. Ltg nr 5) ang.

höj’ande av pensionsåldern for manliga

folkskollärare från 60 till 65 ar har

^ieke föranlett någton riksdagens åtgärd.

Yrkesundervisningen.

Hr Arne Forsells motion II: 329 (Sv. Ltg nr 6) har avslagits. Riksdagen har bifallit k. m: ts förslag ang. understöd åt kommunala anstalter for yrkesundervisningen .

Yrkespedagogiska centralanstalten.

Hr Arne Forsells motion II: 330 (Sv. Ltg nr 6) har avslagits. Riksdagen har .bifallit k. m: ts proposition i ämnet,

Pedagogiska biblioteket.

Riksdagen har avslagit motionen 1: 91 (Sv. Ltg nr 7) och bifallit k. m: ts proposition i ämnet. (Se vidare Sv. Ltg nr 23!)

Ny lönreglering.

Riksdagen har avslagit motionerna I: 122 och II: 219 (Sv. Ltg nr 5, 6) men däremot i anledning av k. m: ts proposition (<Sv. Ltg nr 9) beslutat ny definitiv lönreglering for befattningshavarna vid domkapitlens ’expeditioner.

Välskrivning.

Motionen I: 22 (Sv. Ltg nr 4) ang. ett rationellt ordnande av undervisningen i välskrivning har avslagits,

Rundradio.

Motionen II: 382 (Sv. Ltg nr 6) ang. en av staten understödd bildningsverksamhet med nyttjande av rundradio har icke föranlett någon riksdagens åtgärd.

Rasbiologiska institutet.

Riksdagen har bifallit k. m: ts förslag1 ang. anslag till upprätthållande av verksamheten vid rasbiologiska institutet och sålunda avslagit motionen 1: 8 (Sv. Ltg nr 6) i samma ämne.

Ungdomens yrkesval.

Riksdagen har bifallit k. m: ts proposition ang. anslag till den offentliga arbetsförmedlingen i riket och sålunda avslagit motionen II: 245 (Sv. Ltg1. nr 6).

jCitferafar.

Fader vår. Den kristna tros- och livsåskådningen, för den grundläggande undervisningen sammanfattad av Johannes Ljunghoff. Första avdelningen: Jesu förkunnelse. Större uppl. mefl metodiska anvisningar. iSvenska kyrkans Diakonistyrelses förlag. 1927. Pris 75 öre.

Bland nyutkomna läroböcker i den kristna tros- och livsåskådningen ar seminarielektor J. Ljunghoff si arbete med ovanstående titel ägnat att tilldraga sig en allmännare uppmärksamhet med hänsyn till såväl planläggningen som framställningssättet. När man, ej utan besvikelse, nödgats konstatera, att de hittills utkomna läroböckerna i tros-oeh sedelära i stort sett ej motsvarat förväntningarna om en fullgod sådan, torde detta nedslående faktum bero ej blott på att uppgiften i sig själv ar svårlöst, utan att författarna i mer eller mindre grad efterbildat den gamla katekesen, sa att de, även med de nya direktiven for ämnets uppläggning for ögonen, enligt lagen om det minsta motståndet glidit in på de gamla tankebanorna. BI. a. spårar man hos många en benägenhet att sammanblanda grundtankarna i Jesu egen förkunnelse i lära och liv enligt evangelierna med dessa grundtankars utformning inom urkristenheten (i de apostoliska breven) samt .under senare skeden i kyrkans historia. Anläggandet av en i verklig mening historisk^ synpunkt har varit en av de ledande grundsatserna för här ovan angivna arbete. På den föreliggande delen, Jesu förkunnelse, skall enligt förordet följa en andra del, som ägnas åt grundtankarnas i den kristna tros- och livsåskådningen »klassiska utgestaltning i den s. k. apostoliska trosbekännelsen från martyrkyrkans tid och i Martin Luthers lilla katekes från reformationstiden».- En annan for arbetets planläggning ledande synpunkt ar den uppbyggliga, som gjorts gällande sa, att »framställningen genomgående inriktats på det religiöst väsentliga och levande i de kristna trostankarnas utformning vid de angivna olika tidpunkterna i kristendomens historia».

En av bokens mest framträdande egenarter ar den starkt genomförda koncentrationsprincipen, varom redan titeln ger en antydan. Förf. går i detta hänseende längre an undervisningspla-nen, som föreskriver en koncentration till bergspredikan i sin helhet, och samlar grundtankarna i Jesu förkunnelse kring bönen »Fader var». Den fasta stommen for kunskapsmeddelandet bilda jämte bönorden rubrikerna till varje stycke samt en kort lärosats i slutet av varje huvudavdelning. En sådan sammanställning av stoffet utgör till synes en styrka hos arbetet, men den k\an också betyda en svaghet, for sa vitt koncentrationen drives för långt, som utan tvivel kan ske. Förmågan av koncentration ar ju en av de färdigheter, som barn

ha svårast att komma till ratta med. Äro s. a. s. samlingspunkterna for få, ha de svart att hålla tillsammans det hela, och det förblir i sa fall for dem blott spridda intryck. Fullt ense med förf. därom, att eii sådan bok ej bor göras till föremål för utanläsning och plugg, vill anmälaren dock hålla före, att det hade varit till fördel, om åtminstone somliga av de smärre styckena fått en likadan sammanfattning som huvudavdelningarna, någon gång kanske i form av ett s. k. minnesord. Sådana kan visserligen den enskilde läraren utvälja, men erfarenheten visar, att lärobokens anvisningar i anslutning till en i övrigt val genomförd plan äro-att föredraga.

Ifråga om stoffets metodiska anpassning företer också boken en nyhet på detta område av läroboksilitteratur. Här liar nämligen principen om barnens självverksamhet gjort sig gällande. I st. f. lärostycken, som skola förklaras och analyseras, givas åt barnen arbetsuppgifter att lösa. Här finnas hänvisningar till bibeltexter som skola läsas, varvid lärjungarna med ledning av bokens anvisningar inställas på att få fram vissa huvudtankar, religiösa och etiska grundsatser, ävensom huru dessa tillämpas i det dagliga livet och nutidssamhället o. s. v. Stoffet till arbetsuppgifterna ar hämtat ej blott från bibel och psalmbok utan även från profandiktningen och jämväl från barnens egen värld och erfarenhet. Därjämte förekomma här och var anvisningar på litteratur for självstudium. Förf: s förmåga att finna goda uppslag framträder på ett synnerligen förtjänstfullt sätt i den skiftande mångfalden av arbetsuppgifter, och stoffets metodiska tillrättaläggning vittnar om den erfarne undervisarens säkra grepp om ämnet.

Varje grupp av arbetsuppgifter inledes av ett utförligare lärostycke, avsett i främsta rummet till ledning för läraren. I dessa utvecklas alltså grundtankarna i Jesu förkunnelse, vilka sedan arbetsuppgifterna med sina konkreta exempel skola tjäna till att belysa, Om dessa lärostycken kan i korthet sagas, att de äro klart och koncist formulerade, och förf. har i dem lyckats samla det väsentliga av de bärande trostan-karna i Jesu undervisning, kärnpunkterna i kristen tro och kristligt liv. Som exempel harpa må nämnas kap. Gud - den Helige, där stoffet ar samlat omkring första bönen (Helgat varde ditt namn). Här utvecklas den tolkning och skärpning Jesus giver åt de tio budorden enligt bergspredikan och andra Je-susord rörande »lagen». I kap. G-ud - konungen, byggt på andra och tredje bönen, beröras dopet och missionsverksamheten. I kap. Människan -. barnet, som anknyter till fjärde bönen, behandlas bönen i allmänhet.1 Kap. Människan - pilgrimen behandlar den andliga ut-

1 En detaljanmärkning: Förf. talar på sid. 36 om en lat ’bön, ett uttryck som åtminstone för anmälaren förefaller vara ratt oklart.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0486.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free