- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
688

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

688

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 37

att förstå den ena orsaken till den trevnadskänsla, som alla kanna där. Den andra ar motsatsen till ett elakt påstående om det offentliga livets män, att deras älskvärdhet sällan följer dem innanför det egna hemmets dörr. Vore det sistnämnda regel, skulle husfadern i detta hem stå som ett lysande undantag.

Utpräglade personligheter utmålas gärna enbart vita eller enbart svarta. Den allmänna opinionen vill se dem som bärare av renodlade fel och förtjänster.

Den, som vill fylla en uppgift i det levande livet, där dagrar och skuggor växla, bör kanske helst vara bara mänsklig. Vår tid beskylls för att skapa ytterst få mänskliga orginalupplagor men fullt upp av dåliga kopior.

Värner By den ar Värner Eydén! Jenny Wahlman.

Rektor Hj. Nilsson hyllad.

Eektor Hjalmar Nilsson blev på sin 50-årsdag föremål för en varmhjärtad hyllning. Till sommarhemmet i St. Rör, där jubilaren tillbringade sin högtidsdag, anlände under dagens lopp blommor och telegram i mängd jämte ett flertal presenter.

Vid ankomsten till seminariet på fredagsmorgonen uppvaktades rektor Nilsson av lärarkollegiet, varvid hyllningstalet hölls av lektor F. Wigforss. Å kollegiets vägnar överlämnade lektor Wigforss till jubilaren en vacker bordslampa. I samlingssalen väntade dels seminariets och dels övningsskolans elever for att bringa den avhållne rektorn sin hyllning. Vid hans inträde i salen uppstämdes »Framåt, framåt på ljusets bana», varefter å övningsskolans vägnar en 8-årig tös överräckte en ståtlig bukett, sammansatt av blommor från barnens blomsterträdgård på Rostad. Elevkårens talan fördes av fröken Rut Sandsten, som framförde seminarister-nas välgångsönskningar. Därefter sjöngs en för tillfället författad sång, vilken följdes av ett fyrfaldigt leve. Seminariekören sjöng därefter »Vår sångar-hyllning tag».

Rektor Nilsson tackade rörd för den vackra hyllning, som kommit honom till del.

Bland de till ett 100-tal uppgående telegrammen märktes sådana från undervisningsråden Björck och Holmén, från lärarkollegiet vid ’Göteborgs seminarium samt från forna elever.

Kalmar Naturvetenskapliga sällskap uppvaktade med blommor.

Anmälan om ändrad adress för tidningens postbefordran skall göras å posten, ej hos oss.

Fortbildningskurs i Oskarshamn.

En fortbildningskurs i skolsång och talteknik har varit anordnad i Oskarshamn under tiden 30 juli-3 augusti. Kursen, som anordnats av Oskarshamnskretsen av S. A. F., har letts av den kända sångpedagogen musikdirektör Olof Holmberg i Göteborg. Till täckande av omkostnaderna har skolöverstyrelsen beviljat ett anslag av 460 kronor.

Undervisningen, som pågått med 5 lektioner dagligen, har omfattat tonbildning med jämförande talteknik, gehörs-, rytmiska- och tonträffningsövningar

med tillämpning på psalmer och sånger, som böra användas i folkskolan.

Dir. Holmbergs eminenta förmåga att kunna tillrättalägga skolsångens metodik torde vara tillräckligt känd utan att ytterligare behöva ’kommenteras. (Såsom åtminstone for undertecknad nytt framstår dock hans praktiska och resultatgivande uppslag i fråga om ton-träffningsövningarnas bedrivande.

En av kursdagarna var samkväm anordnat, och vid avslutningen hyllades ledaren med tal och blommor.

V-t.

dagen.

Friare genomgång av folkskolan.

I nr 36 omförmälde vi, att 1927 års sakkunniga nu avgivit av k. m : t begärd utredning i avseende på möjligheterna till en friare genomgång av och flyttning inom folkskola. Vi skola i dag lämna en kort redogörelse för vad de sakkunniga i sitt betänkande anfört angående sagda utredning jämte de förslag, som den föranlett.

A. Gjorda försök och vunna erfarenheter.

Då det varit av betydelse att känna åtskilliga hithörande förhållanden vid folkskolorna, hava de sakkunniga sökt erhålla vissa upplysningar* i dessa hänseenden. I sådant syfte hava de i cirkulärskrivelse till statens och vissa större städers folkskolinspektörer anhållit om svar på följande tre frågor:

1. Förekommer det, sa vitt Ni har Eder bekant, i större eller mindre utsträckning inom Edert distrikt, att lärjungar överhoppa klasser i folkskolan, och, om sa ar fallet,’ vilka Massor över-

hoppas företrädesvis och vilka kunna anledningarna härtill i regel anses vara ?
2. Vilka erfarenheter hava vunnits i nu berörda hänseende?
3. Förekommer, sa vitt Ni vet, vid folfeskblorna inom Edert distrikt jämte den övliga klassundervisningen eller som ersättnng for denna i större eller mindre utsträckning försök med s. k. individuell undervisning och har denna i någon man lett till s. &. fri flyttning ?
Sedan svar på dessa frågor inkommit, har folkskolinspektören S. Paradis på anmodan av de sakkunniga utarbetat en sammanfattning av desamma ävensom en i tablåform uppställd översikt av uttalandena. Då denna sammanfattning ar av -synnerligen stort intresse for folkskolkåren, skola vi här återgiva det huvudsakliga av densamma.
l. Överhoppande av klasser.
Beträffande de gjorda försöken med överhoppande av klasser meddelas bi. a. följande:
De av folfcsteolinspektöreirnas meddelade uppgifterna utvisa, att de fall, då överhoppande av klasser i folkskolan förekommit, varit mycket sällsynta ; i åtskilliga yttranden framhålles,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0696.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free