- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
925

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 48

SVENSK LÄKARETIDNING.

925

SANDVIKSBÄNKEN

har väckt berättigad uppmärksamhet bland skolmän på grund av sin praktiska konstruktion och sitt estetiskt tilltalande utseende. Både pulpet och bänkstol kunna inställas i ett höjdläge, som ar just passande for det barn, de äro avsedda för. Med varje r ek v. följer nedanstående måttablå uppgjord på grundval av verkställda undersökningar rörande hojd-variajtionerna hos c:a 8,000 barn i skolåldern.

MÅTTABLÅ

för Sandviksbänkens inställning efter elevernas kroppslängd.


Elevens kroppslängd

Under 120 cm.
120-129 cm.
130-139 cm.
140-149 cm.
150-159 cm.
160-169 cm.
Över 170 cm.

Bordskivans höjd ö. golvet i lägsta kant ......
51 cm. 31 cm.
55 cm. 34 cm.
59 cm. 37 cm.
64 cm. 39.;cm.
68 cm. 42 cm.
73 cm. 45 cm.
77cm. 47 cm.

(C:a 44 % av längden) Stolsitsens höjd ö. golvet (C:a 27 % av längden)

Vid mera ovanliga proportioner mellan rygglängd och benlängd bör hänsyn härtill tagas vid stolens inställning.

Obs. konstruktionen. Stativet sett från insidan.

Obs. djupet av bläckhornshålet och pennlådan (66 mm.) och

den senares svängda form. Ett bläckhorn med stor kork får

rum i bläckhornshålet, då locket ar nedfällt. Genom sin svängda

form ar pennlådan mycket lätt att hålla ren.

INTYG:

»De skolbänkar av modell »Sandviksbänken», som denna höst inköpts på prov till en lärosal i Bollsta folkskola, Ytterlännäs skoldistrikt, ha vi funnit vara synnerligen ändamålsenliga. Bänkarna ha många fördelar framför de bästa vanliga skolbänkstyperna. Stol och pulpet äro fristående från varandra och genom enkla skruvanordningar ställbara efter barnens storlek. Trots ställbarheten äro de synnerligen stadiga och verka *j på minsta sätt »rekiga», vilket ju nästan alltid ar fallet med skolbänkar med rörliga eller ställbara delar. Bänkens underrede utgöres av ett kraftigt järnstativ. Såväl pulpet som stol bli härigenom rätt tunga, varför de ej lätt rubbas från sin plats, när barnen stiga upp. Pennlådan har fått en sådan storlek, att barnen kunna ha verklig nytta av den. Formen ar sådan, att lådan lätt kan göras ren. Den behöver sålunda ej bli den damm-och skräpgömma, som pennlådorna i våra gamla skolbänkar nästan alltid äro.

Härtill skall läggas, att »Sandviksbänken» företer ett synnerligen prydligt yttre, och att priset i förhållande till utförandet ar billigt. \

I Ytterlännäs skoldistrikt komma vi helt säkert att i fortsättningen hålla oss till »Sandviksbänken», när det nu gäller att sa småningom förnya vart behov av skolbänkar.

Bollstabruk den 5 oktober 1928. Sixten Mogren,

folkskollärare.»

»Med största tillfredsställelse hava vi mottagit den s. k. Sandviksbänken, som Ni i utställningssyfte överlämnat åt Göteborgs Skolmuseum. Denna bänk synes vara väl konstruerad och stark, och det vore säkerligen ett framsteg, om den bleve allmänt antagen i våra skolor. - - -

Göteborgs Skolmuseum John A. Ekströrh.»

» –- Undertecknad har för härvarande skoldistrikts räkning till en klass inköpt 30 st. bänkar av denna typ, vilka nu använts c:a ett par månaders tid. Bänken ger ett synnerligen behagligt och solitt intryck. Därigenom att densamma saknar s. k. golv eller fotstöd för barnen underlättas städningsarbetet i hög grad: sa gott som hela golvet ar synligt från vilken plats som helst i salen. Allt verkar luftigt och renligt. Avdelningsläraren ar synnerligen förtjust över de nya skolmöblerna, och jag står just i begrepp att sända in en ny order å samma bänk till en annan klass vid härvarande skolor. - Varje skoldistrikt, som ar i behov av skolbänkar, borde genom en provorder till en klass övertyga sig om bänkens höga kvalité, och jag ar säker om att en sådan order kommer att följas av flera. Bänken ar utmärkt, och den som har sett densamma måste ovillkorligen inse, att den ar var förnämsta skolmöbel.

Nacka den 10 oktober 1928. , H. Franke,

överlärare vid Nacka folkskolor.»

För högre folkskolor, läroverk och jämförliga läroanstalter finnes även en större typ till ett pris av 27 kr. Rekvirera provbänk och förvissa Eder om bänkens gedigna egenskaper.

PRIS 26 KR.

S Uo Iför

Förening u. p. a., Gävle.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0933.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free