- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
222

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

222

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 12

De små smederna arbeta i verkstaden. Man och blomsterbord. Väderflöjeln, som den ena

den börjat sin första verksamhet i ett gammalt värdshus.

Provisoriet i Monbijou blev som sa många andra provisorier av stor långvarighet. Man lappade på de gamla lokalerna, byggde till en flygel, döpte om det hela till Södra förstadsskolan, och sa fick Monbijou tjäna som folkskola i ett halvt århundrade. Till slut utdömde hälsovårdsmyndigheterna lokalerna, och på hösten 1921 stod den ståtliga Sorgenfriskolan färdig att avlösa gamla Monbijou som folkskolehus.

Stadsfullmäktige stodo i beredskap att upplåta de gamla lokalerna till värmestuga och nödbostäder åt husvilla, då inom folkskolestyrelsen tanken uppstod att undersöka, huruvida icke genom en om- och tillbyggnad av Monbijou fortsättningsskolans lokalfråga skulle kunna lösas. Undersökningen gav överraskande gynnsamma resultat. Genom en grundlig renovering och genom en större tillbyggnad för sammanlagt något över 300,000 kronor kunde lokaler och verkstäder åstadkommas, som rymde alla fortsättningsskoleklas-serna i det egentliga Malmö. Stadsfullmäktige godkände skolstyrelsens förslag, och på hösten 1924 stodo lokalerna färdiga i det skick, vari de framträda å bilden på föregående sida. Mittel-partiet av byggnaderna ar Monbijou gamla värdshus. I den nybyggda flygeln till höger äro verkstäder samt läs-och ’samlingslokaler inrymda. Monbijou, som for 75 ar sedan låg utanför Malmö stads bebyggda område, ligger nu i själva centrum av staden och har sålunda ett synnerligen förmånligt läge för barnen från gamla Malmö.

I sitt nya skick inrymmer Monbijou-skolan 11 lärosalar, 4 verkstäder, 3 skolkök, biblioteks- och läsrum, en större

ser den iver, med vilken de putsa sina brickor håller på med, skall pryda kolonistugan,

samlingssal samt lärar- och expeditionsrum, Här undervisas nu alla fortsättningsskolans avdelningar från den egentliga staden. Vid undervisningen i hushållsgöromål ar det dock nödvändigt att dessutom få disponera fyra skolkök i stadens folkskolor.

För lärjungarna i stadsdelen Limhamn ar en särskild avdelning av fortsättningsskolan inrättad. Denna har tidigare varit inrymd i folkskolans lokaler, men från och med detta läsår har den fått upplåten åt sig en egen byggnad med fyra skolsalar. Två av dessa användas för den teoretiska undervisningen, under det att i de två återstående inrättats dels en slöjdsal

för flickor, dels en snickeriverkstad. Undervisningen i hushållsgöromål i Limhamn pågår däremot fortfarande i folkskolans lokaler.

Organisationen.

Fortsättningsskolan, som, såsom förut nämnts, bygger på obligatorisk Sjuklassig folkskola, ar sa gott som uteslutande anordnad som yrkesbestämd. Gossarna kunna välja mellan fortsättningsskolor i anslutning till handel, järnmanufaktur, snickerihantverk och elektroteknik. För flickorna finnes däremot endast en linje, nämligen» i husligt arbete. Detta förhållande sammanhänger med, att undervisning i hushållsgöromål i och med fortsättningsskolans tillkomst ej längre meddelas i folkskolan, med undantag dock for vissa hjälpklasser. Då man ansåg, att ingen flicka borde få .fullständigt avsluta sin skolgång utan att ha deltagit i skolköksundervisning, fann man det riktigast, att alla flickor i fortsättnings-skolan hänvisades till hushållslinjen.

Utom dessa yrkesbestämda skolor finnes även allmän fortsättningsskola samt för sådana minderåriga, som avgått utan att hava erhållit fullständigt avgångsbetyg från folkskolan, ersättningsskola.

Fortsättningsskolan i Malmö ar alltjämt tvåårig. Den årliga undervisningstiden utgör för allmänna fortsättningsskolan och handelslinjen 210 och för alla övriga linjer 240 timmar, fördelade på 30 arbetsdagar. Undervisningen pågår för varje avdelning en dag i veckan, sa att vissa avdelningar besöka skolan varje måndag, andra varje tisdag o. s. v. Den dagliga undervisningstiden växlar mellan 7 och 8 timmar beroende på vilken linje en avdelning tillhör. Läsåret sammanfaller i

Verkstaden har även moderna maskiner: svarv, hyvel m. m.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0222.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free