- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
389

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 19

SVENSK LÄKARETIDNING.

389

samt testurvalet och normalbegreppet, varjämte redogörelse lämnas för de principer, som varit vägledande vid testskalans utarbetande. I kapitlet »Intelligensundersökning och några skolproblem» framlägger författaren en del mycket intressanta synpunkter angående intelligensundersökningarnas uppgift och betydelse vid överförandet av barn till hjälpklasser liksom vid intagning av underåriga barn i folkskolan. Vidare behandlas här läraromdömets tillförlitlighet, den sociala miljöns betydelse for begåvningens utveckling samt vart skolväsens organisation.

Framställningen om såväl intelligensundersökningsmetodens teoretiska problem som intelligensforskningens praktiska konsekvenser präglas av vetenskapsmannens eminenta sakkunskap, kritiska skarpblick och följdriktighet i slutsatserna. Det ar vederhäftig vetenskap i sa populär form, att även lekmannen här torde kunna skaffa sig en säker uppfattning angående intelligensundersökningsmetodens teoretiska förutsättningar och praktiska betydelse.

Testskalan omfattar 56 test i 8 grupper sa anordnade, att man därmed kan prova barnen på såväl folk- som småskolestadiet. Rörande testurvalet samt testens formulering och placering tilllåter utrymmet här ej någon redogörelse. Men de gynnsamma erfarenheter, som redan vunnits i samband med testskalans användning vid omfattande teoretiska efterprövningar och undersökningar för praktiska syften, vittna oförtydbart om dess tillförlitlighet. - Boken avslutas med en tabell för uträkning av intelligensåldern samt en serie väl valda rad för testskalans användning.

Med all sannolikhet kommer detta innehållsrika, med sakkunskap och talang skrivna arbete att verksamt bidraga till en riktig uppskattning ~ av intelligensundersökningsmetodens praktiska värde. Det skänker en utmärkt orientering angående begåvningsforskningens problem, varjämte testskalan utgör ett mycket användbart instrument för begåvningsbestämning i folkskolan. Boken kan på mycket goda grunder livligt anbefallas åt folkskolans lärare och lärarinnor.

I samband med demonstrationer av intelligensundersökningar vid fortbildningskurserna i pedagogik och psykologi i Svalöv och Östersund anhöllo c: a 200 lärare och lärarinnor att få köpa den av mig använda testskalan. Dessa torde godhetsfullt vända sig direkt till folkskolinspektör R. Anderberg, Trälleborg, då testskalan erhålles till ovan angivet pris,

Herman Siegvald.

Nytt i bokhandeln.

Albert Bonniers förlag:

På västfronten intet nytt av Ericii Maria Kemarque. Med inledning av Anders Österling. Översättning av Curt Berg. Kr. 4: 75.

Magn. Bergvalls förlag:

Svensk läsning. Läsebok för realskolan. II. For femårig realskolas klass 2 och fyraårig realskolas klass l, utgiven av Nils Jac. Anjou, John Berg och Cornelius Sjöwall. Kr. 3:90.

Hugo Gebers förlag:

Vetenskapen och livet. Nr 4. Kr. l: -.

Wahlström & Widstrands förlag: ’

Vi och våra blommor. En bok om prydnadsväxterna inne och ute av C. A. M. Lindman. Haft. 17-22 a 3 kr.

Axel Holmströms förlag:

Dödsskeppet. En amerikansk sjömans historia av B. Traven. Till svenska av Eugen Alban. Kr. 4: 75.

Bokförlaget Natur och Kultur:

Jorden Runt. Magasin för geografi och resor. Majnummer. Kr. l: 50.

P. A. Norstedt & Söners förlag:

Lärobok i religionskunskap för fortsättningsskolor av Carl Edquist. Kr. l: 95.

Generalstabens litogr. anstalts förlag:

Fornvännen. Meddelanden från K. Vitterhets-, historie- och antikvitetsakademien under redaktion av Sigurd Curman. Haft. 2.

Kr. ;2:-.

liftandet.

Det bayerska konkordatet och skolan.

De politiska omvälvningarna till f öl j d av kriget ha upplöst de traditionella förbindelserna mellan staten och kyrkan; dock existera mellan dessa båda sa många beröringspunkter, att det väl vore önskvärt, ja, kanske till och med nödvändigt, att förhållandet mellan dem ställdes på en klar, laglig grundval. Bayern har blivit föregångsland och har genom konkordatet den 29 mars 1924 lagligen fastställt sina förbindelser med den katolska kyrkan och genom två fördrag av den 15 november 1924 förbindelserna med den evan-geliskt-lutherska kyrkan norr om Rhen och den förenade protestantiskt-evan-geliskt kristliga kyrkan i Pfalz. Tyvärr fingo förhandlingarna en avslutning, som icke synes vara särskilt förmånlig för skolans vidare utveckling.

Redan för mer an 100 ar sedan tog Bayern avstånd från kurian i de kyrkliga angelägenheterna genom konkordatet den 5 juni 1817. Det gamla tyska riket hade upplösts: Tyskland sönderföll i en mängd självständiga stater, som nu även självständigt kunde ordna sina förbindelser med kyrkan. Då Bayern huvudsakligast har en katolsk befolkning, sa kom också främst kurian i fråga. Staten och kyrkan gjorde båda anspråk på ett visst inflytande över det uppväxande släktets utbildning och uppfostran, varför skolfrågan

alltid kommer att bliva ett mycket omstritt ämne vid alla grundläggande förhandlingar mellan dessa bada makter.

Kyrkan kallar sig gärna »skolans moder». Detta ar blott delvis sant. De första skolorna, klosterskolorna, voro odisputabelt kyrkliga inrättningar, de tjänade dock endast att utbilda präster, vilka fingo i uppdrag att underhålla och vidare utvidga kyrkan i det härskande prästerskapets anda. En höjd folkbildning, en andlig utveckling av massorna hade den sa gott som ingen förståelse för, den hade ju heller intet intresse därav och har icke sa sällan på det kraftigaste motarbetat dylika strävanden. Egentliga folkskolor voro skapelser av de världsliga makterna: furstarna, stats- och stadsförvaltningarna. Att driva fram duktiga, i hantverk och konst förfarna och därigenom skattedugliga borgare var deras avsikt och mål. Och först när de för detta ändamål skapade skolorna nått en högre utveckling, anmälde kyrkan på nytt sina anspråk på skolan, och de världsliga makterna voro gärna - av bekvämlighets- och sparsamhetsskäl - beredda att till kyrkan överlåta uppsikten över skolan och hennes bristfälligt utbildade lärare. På sa sätt fick kyrkan fast fot inom skolan.

När det första konkordatet med ku-

Oxygenol

besitter / hög grad de egenskaper

som erfordras av ett medel för

daglig mun vård.

Oxygenol verkar mekaniskt renande på grund av den kraftiga skumbildningen. Det renar mellan tänderna samt i alla skrymslen som ej äro åtkomliga med borsten.

Oxygenol stimulerar salivflödet, korrigerar syrehalten samt ar den mest effektiva desodorans.

Speciellt lämpligt för pyorrépatienter. Oxygenol renar tandköttsfickorna från var och andra föroreningar utan att på något sätt reta vävnaderna.

Fullständigt hållbart i originalflaskor av resistent glas med skruvlock. Finnes i flaskor om 100, 300 och 1000 gram med och utan arom.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0389.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free