- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
633

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 32

SVENSK LÄRARETIDNING.

633

skollärarinnorna. Hela övre Norrland ar utan representant. Kan icke en representant väljas härifrån? Jag har velat fästa uppmärksamheten på olämpligheten av att välja ytterligare en kraft från Malmö till ledamot i centralstyrelsen. iSjälv vill jag icke föreslå någon kandidat utan vädjar till Sveriges folkskollärarinnor, att Ni måtte taga frågan under omprövning och ena Er om någon kandidat från annan plats an Malmö, på det även vi lärare ana kunna förena oss med lEr om val av Eder kandidat.

Kevsund den 24 juli 1929.

E. G. Risberg.

folkskoleseminaMepna.

Tjänstledighet. K. m: t har beviljat övningsskolläraren vid folkskoleseminariet i Skara Gr. Herbert tjänstledighet under läsåret 1929-1930 för uppehållande av en lektorsbefattning vid folkskoleseminariet i Strängnäs.

Seminariet i Falun. Skolöverstyrelsen har med ändring av tidigare beslut bestämt, att vid folkskoleseminariet i Falun må för läsåret 1929-1930 utgå anslag för 25 veckotimmar i manlig slöjd, 16 veckotimmar i kvinnlig slöjd och 6 veckotimmar i hushållsgöromål.

Seminariet i Uppsala. K. m:t har

medgivit, att för läsåret 1929-1930 läraren i gymnastik vid folkskoleseminariet i Uppsala P. J. G. Moberg och slöjdläraren därstädes P. A. Hedström må erhålla ersättning för intill 34 veckotimmars undervisning vardera.

Ledig tjänst. Skolöverstyrelsen har ledigkung j ort en lektorstjänst i kristendomskunskap vid folkskoleseminariet i Stockholm. Ansökningstiden utgår den 30 aug. 1929 kl. 12 middagen.

Småskoleseminatfierna.

Efterprövning. Skolöverstyrelsen har hänvisat småskollärarinnan Marie-Charlotte Lindén att vid .småskoleseminariet i Linköping undergå efterprövning till småskollärarexamen i ämnena matematik, geografi och teckning.

De kommunala ungdomsskolorna.

Rektorsförordnande. Skolöverstyrelsen har förordnat vik. ämnesläraren vid Onsala högre folkskola fil. mag. J. Ch. T. Dahlenius att fr. o. m. den l juli 1929 t. v. t. o. m. den 31 december 1929 vara rektor vid nämnda högre folkskola,

Behörighet. K. m: t har förklarat fil. mag. A. B. L. Sundahl behörig att antagas till ordinarie lärare vid kommunal mellanskola och högre folkskola.

Högre folkskolan i Allerum. K. m: t

har medgivit, att vid Allerums högre

folkskola må under läsåret 1929-1930 vara anställd endast en ordinarie lärare.

Gemensam undervisning. Skolöverstyrelsen har medgivit, att bada klasserna vid Allerums högre folkskola må t. v. under läsåret 1929-1930 undervisas av en och samma lärare.

jCitferafur.

Ekonomisk geografi med varukännedom. Av Olof Jonasson. Hasse W. Tullberg. Stockholm 1929. 334 sidor. 21 färgkartor och 5 färglagda planscher. Pris inbunden kr. 7: 50.

For ett par ar sedan anmäldes i denna tidning en av ovan angivna författare upprättad näringskarta, framställd enligt en syntetisk metod, som förlänade en god överskådlighet åt stoffet. Därvid framhölls, att kartan ifråga, som på ett lyckligt sätt syntes bidraga att skapa reda i komplexen av näringsgeografiska fakta, dock helst vid undervisningen borde kompletteras av en rad analytiska kartor, åskådliggörande de viktigaste varornas produktionsförhållanden var för sig. En av de största förtjänsterna i det av docenten Jonasson nu utgivna arbetet i ekonomisk geografi ar, att det innehåller en kollektion dylika kartor, upprättade på basis av den förträffliga kartografiska framställningen av världsproduktionen i några amerikanska kartverk, främst Finch-Bakers. Fördelen av att i en lärobok för allmänt bruk äga tillgång till dylika specialkartor ligger i sa öppen dag, att en närmare motivering i denna punkt må anses överflödig. Det ar emellertid ur pedagogisk synpunkt önskvärt, att i första hand kartan kommer till användning som studieobjekt med texten som kommentar.

I föreliggande arbete ökas kartornas värde i avsevärd grad genom försöket att på ett enkelt men verkningsfullt sätt åskådliggöra andra fasen i varornas utbredning, deras cirkulation. Man får härigenom en god illustration till de svåröverskådliga kapitlen om den internationella handeln och dess vägar, export- och importområden och andra ting, som röra varornas distribution. Med hjälp av de kartografiska antydningarna kan man t. o. m. sluta sig till åtskilligt, som hänför sig till sista fasen i varans historia, konsumtionen. Med tacksamhet noteras vidare, att författaren även vid utarbetandet av text ständigt haft de ekonomiska sammanhangen i minne: konsumtionen får sålunda tydligt, för att taga ett ex., framstå som mål och produktionen som medel.

Det har ofta föresvävat recensenten, att den ekonomiska geografien, icke minst på skolstadiet, skulle vinna åtskilligt i saklighet, reda och överskådlighet, m. a. o. tränga den ekonomiska verkligheten närmare in på livet, om hand-

boks- eller läroboksförfattaren anlade icke blott yrkesgeografens utan även samhällsekonomens och affärs- och. yrkesmannens synpunkter på stoffet. Det förefaller som docent Jonasson gör ett lyckligt grepp på ämnet genom att i icke ringa mån förena alla tre de nämnda synpunkterna. Eedan detta att förbinda ekonomisk geografi med varukännedom ar helt säkert en god idé. Läsaren får först tillägna sig något av den praktiska affärsledarens och yrkesspecialistens bekantskap med själva varan. Han har därigenom även förvärvat den rätta inställningen för förståelse av varans produktionsförlopp, ty, som ordspråket säger, »den, som känner haren, vet även harens gång». Läsaren får vidare - i framställningen av produktionsförloppet - vänja sig vid att med den skolade nationalekonomens hjälp se de ekonomiska faktorerna i deras naturliga sammanhang. Bland produktionsfaktorerna intresserar sig geografen enligt sitt ämnes natur främst för »jorden», d. v. s. naturtillgångarna; huvudparten av bokens framställning behandlar också hithörande problem. Man möter sålunda i fråga om den organiska produktionen - som ju ar den viktigaste - en ingående behandling av temperaturförhållanden, jordarter, höjd-och lutningsförhållanden. Men även produktionsfaktorerna arbete ocb realkapital beröras; det förra motsvarar i viss mån kapitlet om befolkningen i den vanliga skolgeografien, det senare anläggningar och teknik. Sa dragas konklusionerna, och man erhåller som resultat en överblick över varje varas produktionsområde med dess kapacitet. Det ar med denna rent sakliga utgångspunkt helt naturligt, att författaren behandlar vara efter vara och icke land efter land. Ur pedagogisk synpunkt synes det mig enbart tillrådligt, att man efter de första grundläggande kurserna i geografi med uppdelning efter länder eller naturregioner verkställer den näringsgeografiska orientering, som skall förekomma på något högre stadium i såväl grundskola som realskola, efter dylika rent sakliga linjer. Man får därvid bi. a. osökt tillfälle att fortsätta de betydelsefulla jämförelser mellan’ likartade företeelser i olika länder, som lämpligen på tidigare stadium praktiserats. Att vid dessa geografiska paralleller det egna landet sa vitt möjligt tages till utgångspunkt ar en gammal god regel; även ur denna synpunkt håller denna bok måttet, tack vare en ingående framställning av Sveriges varuproduktion i samband med behandlingen av resp. varor.
Just med tanke på dylika paralleller måste man medge att, även om de flesta lärare insett vikten av att ständigt ha sådana till hands, det likväl härvid erfordras ett sa pass omfattande och samtidigt lätt tillgängligt vetande i geografiens olika grenar, att väl uppställda och vid användningen bekväma handled-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0633.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free