- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
48

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

det mystiska högsta väsendets heliga tal[1], (jfr 13 i Dolichenus-kulten, se ovan § 5 och § 9). Talet 10 spelar en fundamental roll i all senantikens och den främre orientens magi och talspekulation (jfr § 48, s. 152). Dekaden ansågs som det grundläggande, det skapande. Möjligen har tiotalet varit av central betydelse inom kärleksmagien[2]. Detta stämmer ju väl till en mithraistisk amulett av sannolikt erotisk betydelse, den talmystiskt tolkade inskriftsraden står ju bredvid en bild av Amor och Psyche. Utan tvivel har även den förlorade hälften haft en inskrift, troligtvis uppställd efter samma talprincip. Amuletten har även en inskrift eller ett inskriftsfragment på andra sidan. Åtskilliga bostäver äro emellertid här svåra att bestämma. Jag har gjort ett försök till tolkning, varvid jag trott mig konstatera gematri, byggd på 7-talet, men anser det lönlöst att här diskutera detta försök, då läsningen på så många punkter är osäker.

illustration placeholder
Avb. 6. Mithraistisk amulett.

4. Såsom n:r 10 (II, s. 450 f., fig. 402) beskrives en jaspisplatta, som på ena sidan har den traditionella scenen med den tjurdödande Mithra, på den andra ett lejon, omgivet av 7 sex-uddiga stjärnor, kring vilka 43 grekiska bokstäver äro grupperade i kretsar. Av dessa bilda de två sista längst till höger, Η och Ν i ΕΔΣΗΝ (se avb. 6), monogram. Bokstavstecknens antal blir härigenom reducerat till 42 = 6 × 7. Tillsammans med


[1] Jfr Reitzenstein, Das iranische Erlösungsmysterium, s. 155. En i kinesisk översättning bevarad manikeisk skrift ger oss en inblick i den spekulation, som ligger bakom denna talsymbol, jfr samma arbete, s. 154 — dagens tolv timmar, sammanslutna som helhet, betyda tretton, dessa tretton äro en dag och en gud. I senare persisk spekulation blev 13 Zervan-Aions tal (jfr § 29, s. 82 överst).
[2] Jfr Magnus Olsen, Bergens Museums Aarbok 1909, n:r 7, s. 35 ff. och 1914—15, n:r 4, s. 14 ff.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri Oct 18 15:07:31 2024 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/talmystik/0058.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free