- Project Runeberg - Nordic Authors /
Jonas Gardell

<< Previous | Search for Nordic Authors | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Gardell, Jonas (1963–), writer, poet, playwright, Sweden.

av Petra Jankov

Nämn Jonas Gardell och epiteten haglar. Han har själv förklarat att han samtidigt brukar finnas med på listan över de mest populära personerna i Sverige och på listan över de mest hatade. De är svårt att inte tycka någonting om mannen som utnämnts till 'riksbög', som uppträtt på scen hängande från taket med änglavingar och som strippat I TV-programmet 'Släng dig i brunnen'. Trots detta har han införlivats i de litterära salongerna genom sin författarkonst. Han beskriver sig själv som ett UFO. Ett UFO, som kanske tittar ner från rymdskeppet högt däruppe, ner på 'radhusgatan', genom fönstren och på oss som sover därinne.

Gardell debuterade som 22-åring. Innan dess hade han försökt slå igenom som galleri-ägare. Jonas Gardell tar redan i första romanen Passionsspelet (1985), upp två teman som senare kommer att bli typiska i hans böcker och pjäser; 'homosexualitet' och 'kristendom'. Senare tillkommer även 'medelålders kvinnor'. Vi skrattar när man läser Jonas Gardells böcker, men skrattet fastnar i halsen när man inser att händelserna likväl skulle kunna utspela sig i någons kök, grannens vardagsrum eller i vårt gamla klassrum.

I samband med romanen Präriehundarna sa han själv så här:

"...Jag var tidigare inte säker på att man fick ha humor i sådan här litteratur. Plötsligt tänkte jag att va fan kan jag inte få ha det för - vilket gjorde att all den här humorn plötsligt kom framsprutande".

Jonas Gardell har också sprutat fram humor på andra sätt. Han har flitigt setts resa runt på våra scener överallt i Sverige, ibland enbart med en pall och en mikrofon som rekvisita, andra gånger med betydligt mer scenografi. Han började tillsammans med Kim Hedås. De skapade tillsammans ett krogprogram med stå-upp komik blandat med musik. Showen filmades även och har visats i svensk television. Den finns dessutom att köpa på skiva. Efter det har även förställningen 'En finstämd kväll' visats på tv och finns på CD.

Jonas Gardell lever idag tillsammans med tv-personligheten Mark Levengood och deras katter i Stockholm och har en ny föreställning på gång som han kommer att turnera med hösten och våren 96-97.

Ytterligare information om Jonas Gardell finns på http://www10.torget.se/petra/gardell/ (av Petra Jankov) och på http://www.gardellprod.se/.

Romaner av Jonas Gardell

Passionsspelet, 1985
Odjurets tid, 1986
Präriehundarna, 1987
Vill gå hem, 1988
Fru Björks öden och äventyr, 1990
En komikers uppväxt, 1992
Mormor gråter och andra texter, 1993
Frestelsernas Berg, 1995

Links


Find other Nordic Authors named Gardell, others born in 1963 or deceased in .
Look for more information in Det Kgl. Bibliotek, Google (search, book search), Hathi Trust, Internet Archive, Kansalliskirjasto (catalog, digi, metadata), Kungl. biblioteket (Libris, tidningar), Nasjonalbiblioteket (aviser, bøker, Oria, tidsskrifter), Project Gutenberg, Yahoo.


Project Runeberg, 2009-11-21 21:02 (aronsson) << Previous Next >>
https://runeberg.org/authors/gardellj.html

Valid HTML 4.0!