- Project Runeberg - Nordic Authors /
P. C. Jersild

<< Previous | Search for Nordic Authors | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Jersild, P. C. (1935–), physician, writer, Sweden.

1973 tilldelad Svenska Dagbladets litteraturpris
1974 tilldelad Aniara-priset
1990 tilldelad Kellgrenpriset
1998 tilldelad Samfundet De Nios stora pris

Links

P. C. Jersild

Text skriven av Esa Salminen
[mail: faraonen@tfz.net] [Mirabilis ICQ uin: 1687621]
IRCnet #linköping / #träsket [ircnick (alias): Farre (Faraonen)]

Per Christan Jersild som är hans fullständiga namn föddes 1935 i Katrineholm. Om hans tidiga del om livet finns inget dokumenterat. Fast i boken Fem hjärtan i en tändsticksask så skildrar Jersilds sin egna barndom. Först i 15 års åldern så börjar det skrivas om hans liv. Vid den åldern debuterade han med novellsamlingen Räknelära. Det sägs att förlaget påstod att namnet Räknelära missuppfattades av allmänheten som en lärobok, så Jersild ritade ett omslag med en gubbe mitt i ekvationen som han hoppades skulle hjälpa att minska missuppfattningarna.

När Jersild tog ut sin studentexamen utbildade han sig till läkare, som han ägnade några år med innan han hamnade i andra tankar o ville ägna resten av sitt liv åt författarskap. Många av Jersilds böcker visar en aning kritik mot samhället och dess fel. I många böcker som t.ex Djurdoktorn, Stumpen och Barnens Ö skildras Stockholm från många olika synvinklar. Om man läser Djurdoktorn ser man Stockholm i ett framtidsperspektiv, i Stumpen igenom en uteliggares, och i Barnens Ö ser man Stockholm igenom en 11 årings ögon och synpunkter.

Tack vare att Jersild har personlig erfarenhet från livet som läkare i några år så skriver han verklighetstrogna skildringar från miljöer som t.ex vårdsinstutioner. Något annat som är mycket vanligt i hans noveller är att det oftast handlar om helt vanliga personer som lever ett helt normalt liv, men så händer något som gör att allt det som förut var bra blir helt upp och ner.

I Babels hus (1978) som troligen klassas som Jersilds mest lästa och kända bok, så börjar berättelsen med att en äldre man vid namnet Primus Svensson hamnar på sjukhus efter en hjärtinfarkt. Bokens inledning består av omkring 20 sidor som ger en "snabbutbildning" innom sjukvården, vilket förenkelar själva läsandet senare i boken med alla sjukhusliga termer. Mycket visar på att kommunikationen mellan personalen som jobbar på sjukhuset är allmänt förvirrat, vilket beskrivs mycket tydligt av Jersild:

"Ett annat faktum som utmärker ett storsjukhus är hur många språk som talas. I köket talas svenska, finska och jugoslaviska. Städenheterna talar mestandels turkiska och på Kanin-, Rått- eller Marsvinsgatan, det vill säga Forskningshuset, talas ofta engelska." "Alla dessa språk skall ställas mot patienternas språk. Och de flesta patienter har svårt att uttrycka sig mera precist och naturvetenskapligt exakt."

Det skulle ta 17 år innan Jersild skrev en ny läkarroman, 1995 kom den och fick heta En gammal kärlek. Den boken börjar inte som Babels hus, utan den börjar ganska mycket i handlingen då läkaren Agneta Sjödin-Åhslund får in en ganska ovanlig patient. Det visar sig vara en man som heter Andres Härmand som Agneta hade varit förlovad med och övergivit 35 år tidigare. De hade träffats i 16-års åldern och varit tillsammans i 4 år innan Agnes hade träffat en ny spännande pojkvän, vilket resulterade ett slut mellan dem. Det berättar om hur de börjar träffas mera, och hur gamla minnen dras upp åter igen. Här är ett litet citat från när de träffas:

"Där stod han med huvudet lätt på sned, händerna korsade över blygden och log litet menande, eller möjligen beklagande. Ännu en dåre, hann hon tänka, innan hon insåg att hon kände honom, kände honom väl. Mycket väl."

En annan ganska känd bok som Jersild har skrivit heter Barnens Ö. Den släpptes 1976 när Jersild var 41 år gammal. Med tanke på att själva berättelsen handlar om en 11-årig pojke vid namnet Reine Larsson hamnar i storstaden Stockholm ensam och hans tankar beskrivs tydligt i boken ser jag det som ganska uppenbart att Jersild måste minnas ganska mycket från den perioden i sitt liv. Det kan inte vara lätt att skriva om något man var många år sedan. Reine, som boken handlar om skulle ha åkt till en barnkoloni under sommaren, men beslutade sig för att förkorta resan en aning och stanna i Stockholm istället. Därifrån håller han kontakt via brev med sin mor för att inte göra henne orolig. Barnens ö har också presenterats som film, vilket gjordes 1981.

Boken Fem hjärtan i en tändsticksask som skildrade P C Jersilds liv fick namnet av vad Jersilds pappa hade kallat familjen efter den lilla stugan de hade bott i.

I stort sätt är boken baserad på Jersilds egna erfarenheter och hans uppväxt i en normalsvensk familj under 30-talet i det vanliga Folkhemmet.

En ganska ny bok som Per Christian skrev (1997) och handlar om de mänskliga och djuriska skillnaderna, Jersild debatterar ganska mycket i boken om Charles Darwins evolutions teorier. Boken heter Darwins ofullbordade och får nog många att tänka ett tag när det gäller hur allt kom till, och våra relationer till andra arter här på Jorden. I boken debatteras det om att vi har mer gemensamt med torsken än man tror, och "Vem betraktar egentligen vem?" när det sägs att vi betraktar och undersöker djuren.. kanske de gör detsamma?

Jersild är ofta aktiv när det gäller att debattera i livsfrågor, t.ex så har han uttryckt sig i frågor som Aktiv dödshjälp (eutanasi), vilket innebär att man hjälper en svårt sjuk person att få slut på lidandet. Han uttrycker sig med sin expertis och erfarenhet innom yrket som läkare och sina personliga åsikter vilket gör det ganska intressant att läsa. Som i boken En gammal kärlek lider Andres av en obotlig sjukdom och ber Agneta att förkorta hans liv, vilket är högst förbjudet.

Utmärkelser

Jersild har fått fyra större utmärkelser under sin karriär, första fick han 1973, som var Svenska Dagbladets litteraturpris. Året senare så tilldelades han Aniaka-priset och hela 16 år senare (1990) fick han Kellgrenpriset och senast 1998 fick han en utmärkelse av Samfundet De Nios stora pris.

Verk

Räknelära, 1960
Till varmare länder, 1961
Ledig lördag, 1963
Resa genom världen, 1965
Pyton, 1966
Prins Valiant och Konsum, 1966
Sammanträde pågår, 1967 (television)
Grisjakten, 1968
film 1970, dir. av Jonas Cornell
Vi ses i Song My, 1970
Uppror bland marsinen, 1972
Stumpen, 1973
Djurdoktorn, 1973
Den elektriska kaninen, 1974
Barnens Ö, 1976
Babels hus, 1978
En levande själ, 1980
Professionella bekännelser, 1981
Efter floden, 1982
Lit de parade, 1983
Den femtionde frälsaren, 1984
Geniernas återkomst, 1987
Svarta villan, 1987
Röda hund, 1988
Ett ensamt öra, 1989
Fem hjärtan i en tändsticsask, 1989
En livsåskådsningsbok, 1990
Alice och Nisse i lustiga huset, 1991
Holgerssons, 1991
Röda hund, 1991
Hymir, 1993
En gammal kärlek, 1995
Ett gammal kylskåp och en förkyld hund, 1995
Darwins ofullbordade: Om människans biologiska natur, 1997
Sena sagor, 1998

Find other Nordic Authors named Jersild, others born in 1935 or deceased in .
Look for more information in Det Kgl. Bibliotek, Google (search, book search), Hathi Trust, Internet Archive, Kansalliskirjasto (catalog, digi, metadata), Kungl. biblioteket (Libris, tidningar), Nasjonalbiblioteket (aviser, bøker, Oria, tidsskrifter), Project Gutenberg, Yahoo.


Project Runeberg, 2007-06-09 18:12 (aronsson) << Previous Next >>
https://runeberg.org/authors/jersild.html

Valid HTML 4.0!