- Project Runeberg - Nordic Authors /
Stieg Trenter

<< Previous | Search for Nordic Authors | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Trenter, Stieg (1914–1967), writer, Sweden.

Links

Stieg Trenter

av Jan Östgård

Stieg Ivar Trenter (1914-1967) var en svensk journalist, född som Stig Johansson. Han bytte senare namn och tog pseudonymen Stieg Trenter som sitt eget.

I Trenters böcker finns alltid förälskade bilder av Stockholm. Trenter har nämnts brevid Fogelström som stockholmsskildrare.

Harry Friberg, en lång fotograf med industrispionage som specialitet. Mellan tripperna till storkoncernerna i in- och utlandet har han medverkat till lösandet av kriminalgåtor. Medverkat är rätta ordet när det gäller Friberg. Han är amatör med en sådans hela handikapp gentemot polisens experter. Han är långtifrån alltid den mest snabbtänkte i sällskapet; som övermänniska är han förvisso inte mycket att ha. Men han har en sund nyfikenhet, en logisk skärpa och en förbluffande förmåga att råka in i mordfall.

Fotografens vän och trätobroder genom alla böcker är den unike kriminalintendenten Vesper Johanson, med bävernunan, den koketta mustaschen och de extra höga klackarna, som oftast och snabbast kläcker de avgörande ideèrna.

De tjugotvå första böckerna skrev Stieg Trenter själv, de sista i symbiosskrivande med fru Ulla. Hon avslutade Rosenkavaljeren, som nätt och jämt var påbörjad vid Stiegs död 1967. Ulla har fortsatt att skriva om Friberg på egen hand utan att komma i närheten av Stiegs slängiga grabbighet och friska tempo. Hon hann inte heller få samma kontakt med de personer som står som förebilder för Friberg och Vesper.

Böcker om Harry Friberg skrivna av Stieg Trenter

Det finns även flera böcker om Harry Friberg skrivna av Ulla Trenter.

Farlig Fåfänga

Fåfängan är en kulle med praktfull utsikt, på Söder i Stockholm. Alla har sett den, få har gått på de hemlighetsfulla branterna. I ett av husen vid stupet bor en konstnär som just slagit igenom med pukor och trumpeter. På vernissagefesten inträffar ett fall av ond bråd död. Med den utgångspunkten spinner Stieg Trenter en handling som snor sig i spännande slingor genom ett än trolskt, än kusligt Stockholm.

Alla vänner till fotograf Harry Friberg, Sveriges trevligaste privatdetektiv, får här råka honom när han är inblandad i sitt första fall. En värdig upptackt till en lysande karriär!

Idag röd...

När Harry Friberg lovar tidningen ett reportage som kommer läsarna att tappa andan vet han inte hur sant han talar. Han fotograferar ett mystiskt ljussken i vattnet utanför Blockhusudden - och det visar sig fladdra över ett mord! Upptäckten leder Harry och kriminalchefen Vesper Johnson rakt in i ett familjedrama i en miljonärsvåning vid Slussen, där en mördare lurar i kulissen, beredd att slå till på nytt.

Lysande landning

En stekhet augustidag får Harry Friberg att brådskande uppdrag: vid Lindarängens flyghamn ute på Ladugårdsgärdet i Stockholm ska han fotografera Förenade Flygs skinande nya pontonplan. Kvällens kräftskiva för att fira nyförvärvet blir en sällsynt ogemytlig tillställning. Och när flygdirektören vurpar med sin bil och chefspiloten störtar i havet strax efter start förstår Harry att ett frukansvärt brott begåtts och att det är dags att tillkalla kriminalchefen Vesper Johnson.

Tragiskt telegram

Det är mord. Men det finns inga ledtrådar, ingen har anat sig till tragedin, och dödsorsaken är omöjlig att fastställa. Polisen står inför ett fullständigt obegripligt fall av "naturlig död". I en idyll i hjärtat av Stockholm, ett av de gamla husen vid Centralbadets lilla trädgård, har någon kallblodigt mördat en kvinna medan en uppsluppen fest pågår i våningen under. Det kunde ha blivit det perfekta brottet, om inte...

Ja, om inte Harry Friberg hade varit med på festen. Tillsammans med kriminalchefen Vesper Johnson börjar han jakten på mördaren. Den för dem genom halva Europa och tar först slut nere på italienska rivieran, där mysteriet får sin mycket överraskande förklaring.

Eld i håg

När Harry Friberg en skön sommarkväll susar ut till den gamla herrgården Mariedal vid Karlbergskanalen i Stockholm tror han att det rör sig om ett enkelt fotorepotage från en eldsvåda. Men polisen misstänker mordbrand - inne i eldhavet hittas husets ägare hopsjunken över telefonen: David Orten, sillmagnet och mångmiljonär från Göteborg. Och det finns mängder av frågor som både brand- och mordroteln vill ha svar på.

I rasande fart utvecklas händelserna i Stockholm och i Göteborg, och brandröken lägger sig allt tätare kring mysteriet. Tills Harry Friberg i den dramatiska finalen ute på Mälarens vatten ensam möter mördaren och får en kuslig demonstration i konsten att begå mord.

Lek, lilla Louise

En man hittas död under mystiska omständigheter i trädgården på Fersenska terrassen, i hjärtat av Stockholm. Och Harry Friberg förstår att det finns ett samband med de förbryllande händelserna i skogarna på Södertörn, där ett duvhöksbo och en öde ladugård har ett högst oväntat innehåll och en söndagstorpare hotat med pistol.

En silverklenod ökar kriminalchefen Vesper Johnsons huvudbry, en svart katt spelar en nyckelroll, och ett besök på Biologiska museet ger en viktig ledtråd i fallet, fullt av spänning och kusliga poänger. "Stieg Trenters kanske bästa bok", skrev Svenska Dagbladet när den kom första gången.

Ristat i sten

Vem var mannen i regnrock som dök upp i Harry Fribergs farstu?

Vad spelade den sköna Lilian för roll i hans hemliga affärer?

Hur kunde kvinnan i fönstret kasta ut den ros som redan låg på marken?

Varför måste kriminalchefen gripa in och hindra Fribergs semester ?

Vad betydde de mystiska tecknen på den lapp man fann hos den döde?

Aldrig Näcken

Att det rörde sig om självmord stod utom allt tvivel - tycktes det. Men varför passade det avslitna repets båda ändar inte ihop? Och varför hade Simon Elgh valt just den ödsliga Brudholmen att dö på?

Roparen

Det börjar på Kastellholmen mitt i Stockholm, en blåsig och hotfull vårkväll. Ann och Suzanne skall flyg till Italien på semester. Det krånglar till sig med avresan, och Ann måste ha tag på vänninan så fort hon kommer ifrån skärgården. Men Suzanne auml;r inte med på båten. Eller är hon det? För det är där Ann återser henne - ett kusligt möte i det röda kastellet. Varför hänger roparen, en gammal ångbåtsmegafon, nerkladdad med smink i trädet utanför? Och varför...?

Nu bär det av till Italien ändå. I sällskap med Harry Friberg måste Ann hitta gåtans väl dolda nyckel, innan det mycket märkliga fallet med roparen kan få sin lösning i det Stockholm som Stieg Trenter skildrar som ingen annan.

Tiga är silver

Det var inte bara det att karln var död. Han var kall och stel som en pinne. Han måste ha varit död i flera timmar. Alice Tapper var på väg hem från Schweiz när det hände. Vem var svensken som bestämt träff med honom på den lilla resturangen och varför kom han inte? Och vem är den mördade?

Alice är ensam i Lausanne, men inte så länge. Harry Friberg dyker upp och sedan är mördarjakten i full gång. Spåren för dem till Firenze och en liten silverfisk på ett museum och därefter hem till Stockholm och Farsta, en herrgård som håller på att gå under för annalkande höghus. Alice får många gånger lära sig att tiga är silver.

Narr på nocken

Det händer vid Hamngatan i ett gammalt hus med långa korridorer och två ingångar. Det var en kväll i maj och skymningen hade fallit. De aktningsvärda damer som bytte ord i översta farstun fick sitt livs chock! Ur skuggorna lösgjorde sig en figur i vit kostym och svart mask - en narr som raskt försvann över tacknocken högt över Kungsträdgårdens nöjen.

Narren var huvudpersonen i ett drama som rymde både mord och första klassens bedrägeri. åtminstone tedde det sig så för Harry Friberg och Vesper Johnson när de började sin händelserika upp rullning av kriminalgåtan. Den dramatiska finalen på Solvalla ger svaret på gåtan och kastar också blixtljus över andra frågor: vad hände med Flying Boy i Neapel? talade mytomanen Halkan sanning? vemuppvaktade den sköna Elisabeth Nord?

Kalla handen

Sommarvärmen ligger som ett lock över Stockholm och döden lurar på Djurgården. I varje fall tror sig en överförfriskad karl ha tryckt hans kalla hand utanför Lilla Hasselbacken, mitt i den dallrande hettan. Han slår en nödsignal till Harry Friberg, som bredvilligt rycker ut till undsättning. Dödens hand pekar in i den svenska storfinansen, till kretsen kring en av landets mäktigaste företagsledare, och Harry Friberg och hans kära vän och trätobroder, kriminalintendenten Vesper Johanson, ställs inför en rad ovanligt knepiga gåtor.

Springaren

Laura är lite uppnäst, lite fräknig och mycket söt. Hon är vävkonstnärinna, men via vänner i keramikbranschen hamnar hon i en knipa som hon har ytterst svårt att ta sig ur.

På Gustavsbergs porslinfabrik, där ugnarna håller en tusengradig temperatur, fösvinner en välbekant keramiker samtidigt som en hel uppsättning av figurer och fat oförklarligt ändrar utseende.

Harry Friberg, Vesper Johansson och Stieg Trenter utför här ett av de allra mest lyckade bravurnumren i sin karriär.

Dockan till Samarkand

Dockan har safirblått hår, vackert, men med stänk av blod! På Stockholm Ban står skräckslagna postmän och tittar i det trasiga paketet. Bangårdsposten, mellan Centralen och Klara sjö, är skådeplatsen för detta förbluffande mysterium. Som säkert skulle ha förblivit olöst om inte slumpen hade placerat en viktig bit av lösningen hos den pigga postflickan Ulla - och om hon inte träffat Harry Friberg.

Skuggan

Köpenhamn och Stockholm, en berömd svensk skådespelare på gästspel i Kopngens by, ett förlag som har bekymmer med slutkapitlet i hans memoarer, ett mord och ett mord till, en tränad förffatarhand - och en stark deckarcocktail är mixad.

Skall det lyckas för Barbro Assarsson, ung och söt förlagsredaktör, att förmå den store Alfred Stoerman att skriva det sista och sensationella kapitlet i sin memoarbok?

Ett mord under mystiska omständigheter sätter definitivt streck i räkningen för Barbros semesterplaner och istället får hon ge sig ut på spännade mördarjakt i Köpenhamn, assisterad av Harry Friberg. En rafflande final mitt i Hötorgscity och de gamla kvarteren kring Regerinsgatan avslutar den dramatiska mordjakten.

Färjkarlen

Kerstin stannade utanför styrhytten och knackade så att det skallrade i rutan. Men styrhytten var tom. Någon måste ju styr färjan, tänkte hon. Den kan ju kollidera med andra båtar i mörkret. Hon var på väg mot förliga hytten, då hon fick syn på en gestalt utanför glasdörren till fördeck. Det verkade vara en lång karl som långsamt hävde sig ner från taket och lät kroppen svänga i de mest besynnerliga rörelser. Sedan svartnade allting för henne och hon mindes inget mer.

Sturemordet

Fotografen och amatördetektiven Harry Friberg har flytt från sin ostädade ungkarslya till Sturebadet för att där koppla av med bastu, tvagning och en liten tupplur. Men avkopplingen får ett brått slut när en mansperson klädd i den ärevördiga inrättningens badrock kommer nerramlande genom den stora förhallens glastak och blir liggande död framför honom. Den förolyckade visar sig vara Erik Karman, direktör och delägare i det ansedda bokförlaget Villner & Freij. Det visar sig snart också att dödösorsaken är drunkning.

Tillsammans med sin vän kriminalintendenten Vesper Johnson inleder Harry Friberg ett intensivt utredningsarbete, som för hans egen del huvudsakligen består i restaurangbesök tillsammans med vackra flickor. Ett spår leder nämligen till en fransman med fördelaktigt utseende som har den egendomliga vanan att bjuda hem söta unga flickor utan att göra några närmanden. Han och Karman har troligen haft något för sig som inte platsar i Vilner & Freijs bokföring...

Dvärgarna

Det är hemma hos Kitty, väninnan till en gammal skolkamrat som gjort kometkarriär i resebyråbranschen, som Harry Friberg möter dvärgarna. De är mycket naturtroget utförda miniatyrfigurer, avsedda att befolka de leksakståg som hon handlar med. Men att det också finns dvärgar av annat och högt överraskande slag står klart sedan Kitty givit sig ut på en ödesdiger resa. Den går i gryningen med tåg 103 från Stockholms Central och slutar i djupaste mystik på Södra stationen.

Järnvägsresan leder Harry Friberg och kriminalchefen Vesper Johnson in i ett av de mest förbryllande företagen på deras äverntyrliga bana. De får se att bangårdarnas välsmorda värld kan bjuda på stora sensationer, innan de i hisnande fart kan passera den gåtfulla färdens sista växel.

Guldgåsen

En mörk natt högst upp i Norra Kungstornet, där han har sin fotoateljé, möter Harry Friberg Guldgåsen, under mycket dramatiska omständigheter. Hon heter Monika och är popsångerska, skön som synden och livsfarlig för män. Efter en svacka skall hennes karriär få ny skjuts: ett bolag har bilats för att arrangera Guldgåsens comeback på Berns. Men i den kretsen finns någon som inte drar sig för mord för att själv få plocka guldäggen.

Affären kring Guldgåsen för in Harry Friberg på vindlande vägar genom den svenska nöjesvärlden. Bakom fasaderna i det sommarskimrande Stockholm som kan beundras från Kungstornets topp är dunkla krafter i rörelse, och endast Vesper Johnson kan rädda Harry i ett slutspel som är spännande som en kapplöpning med döden.

Sjöjungfrun

En vårkväll kommer Harry Friberg hem till studion i Kungstornet efter en reportagsresa. På dörrmattan finner han en korg med ett nyfött barn. Han tror att någon av personalen ställt in den men finner sedan ett brev där man ber honom ta hand om den lilla flickan. Om han inte vill ha henne skall han ringa ett visst nummer. Det gör han, men det visar sig att numret går till bårhuset, och ingen där vet något!

Sjöjungfrun - Harry Friberg kallar henne så för hon har en sjöhäst om vristen - leder honom rakt på en mordgåta i storfinansens centrum. Hon ger honom några av hans livs suveränaste överraskningar och knepigaste problem på deras gemensamma odyssé genom Stockholm, Köpenhamn och Göteborg. Och hon ger läsaren samma nöje och spänning.

Rosenkavaljeren

Den hetaste kvällen en het sommar. I en sliten våning på Tulegatan ligger en välskräddad herre på en säng. Han ligger mycket stilla och har en attachéväska fäst vid handleden med en kedja. I våningen finns Otto Beck, argsint mångsysslare, Birgitta Nordmark, skön hovsångerska, och Harry Friberg, fotograf. Och möjligen en person till, som efterlämnar en doft av björkparfym.

Den toppladdade handlingen går vidare till Utrikesdepartementet, till Mariatorget på Söder och till Piazza di Spagna i Rom, för att explodera i finalen på Operan vid Gustav Adolfs torg där det visar sig att tre silverrosor var dödens friargåva.

Find other Nordic Authors named Trenter, others born in 1914 or deceased in 1967.
Look for more information in Det Kgl. Bibliotek, Google (search, book search), Hathi Trust, Internet Archive, Kansalliskirjasto (catalog, digi, metadata), Kungl. biblioteket (Libris, tidningar), Nasjonalbiblioteket (aviser, bøker, Oria, tidsskrifter), Project Gutenberg, Yahoo.


Project Runeberg, 2005-04-17 19:28 (aronsson) << Previous Next >>
https://runeberg.org/authors/trenters.html

Valid HTML 4.0!