Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
obehagligt bemöttes professorsstaten i Lund, där han ej en gång steg utur vagnen, och det i anseende till ett om våren skedt oväsende af de studerande, straffbart, men ej ohördt ibland en mängd ungdom.
Under konungens resa bebodde baron Reuterholm lustslottet Gamla Haga och affekterade att intaga samma rum därstädes, som k. Gustaf III i sin tid nyttjade. Denna raffinement af högdragenhet bidrog att mot honom sammandraga mångas hat.
Genast efter återkomsten flyttade konungen och kongl. huset till Drottningholm, utom enkedrottningen, som vistades på Ulriksdal. En note ifrån ryska hofvet gjorde bekymmer, hvaruti kejsarinnan lät förstå, att hon ärnade afskära all varutillförsel, så af Danmark och Sverige som annorstädes ifrån, till Frankrike, samt att hon genom sin utlupna flotta af 25 örlogsskepp ärnade låta visitera de från bemälte riken utgående fartyg. Såsom skäl till detta emot all neutralitet stridande steg anfördes, att Frankrike genom sina mot alla konungar och regeringar syftande principer förklarat ett fiendtligt uppsåt, hvilket på samma sätt borde bemötas, och att de, som ej funno sin styrka tillåta ett uppenbart deltagande i krig mot den nya republiken, åtminstone ej kunde eller borde neka det slags bidragande till den allmänna sakens framgång, som kejsarinnan nu äskade. Svenska svaret på ryska noten var pitoyabelt, liknade en supplik och var skrifvet på den eländigaste fransyska. Ehuru Sverige lika med Danmark förklarade sig ej kunna instämma i denna princip, så menlig för deras handel, förorsakades dock en allmän oro, och många, som lastat sina fartyg med tillåtliga effekter till Frankrike, lastade åter ut. Till all lycka inlopp ryska flottan i Cronstadt tidigt om hösten, så att skrämskotten icke mera verkade, utan svenske män, särdeles Göteborgsboer, fingo tid på sig att genom varutillförsel i franska hamnar, synnerligen af spannmål, draga nyttig vinst.
Under denna tiden utkom ett påbud, som oaktadt det bar stämpel af mycken gudsfruktan och de vackraste tänkesätt, ingalunda gjorde gagn i tidepunkten. Hertigen befallde i ett grannt cirkulär till konsistorierna, att på 4:de bönedagen en allmän tacksägelse till den Högste skulle hembäras för den ovanligt rika skörd, hvarmed landet detta år blifvit välsignadt, och att presterskapet vid samma tillfälle jämte varning för de olyckor, tygellösheten ådragit andra folkslag, skulle uppmana sina åhörare till en allvarlig gudsfruktan, lydnad för öfverheten och inbördes enighet såsom de dygder, hvarpå all borgerlig lycksalighet hvilar. Olycka var, att i flera provinser verkligen blifvit missväxt, och
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>