- Project Runeberg -  Mästerstycken i Statens historiska museum. Häfte 1. /
8

(1912) [MARC] Author: Oscar Montelius
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

grekiska kulturen, den "mykenska", om ock endast medelbart — på bärnstenshandelns tid —utöfvade på germanerna i Östersjöländerna, är en af de förnämsta orsakerna till dessa folks åtminstone i konsttekniskt afseende förvånande höga ståndpunkt under denna tidiga period.

Men detta sydliga inflytande skulle ej hafva kunnat medföra en så kraftig verkan, om ej de germanska folken varit så begåfvade, som de voro, och om de ej redan långt tidigare varit i besittning af de tekniska färdigheter och det sinne för vackra, symmetriska former, som vi sett att de ägde redan långt före stenålderns slut.

        

Plansch 5.



Fig. l. Bredt halssmycke af brons, prydt med särdeles vackra, inpunsade spiralsirater; emedan smycket är bredare vid midten än mot ändarna, äro spiralerna störst på midten och aftaga i storlek mot sidorna, men de göra det på ett särdeles smakfullt sätt. Smyckets största bredd (höjd) är 8,8 cm.

Funnet år 1900 jämte en mängd andra bronser under en stor sten vid Stockhult i Loushults socken, norra Skåne, nära gränsen till Småland.

Svenskt arbete. Alla de till fyndet hörande bronserna äro af former karakteristiska för den senare hälften af vår bronsålders andra period. De äro således förfärdigade här under det 14:de århundradet före Kr. föd.

Statens Historiska Museum, n:r 11217.

Vi hafva ej här för oss ett graffynd, utan ett så kalladt "markfynd" eller "depotfynd", det vill säga ett större eller mindre antal saker, som blifvit nedlagda i jorden, i vissa fall för att där ligga säkert förvarade, i andra fall såsom offer åt någon gud.

Emedan sådana smycken som fig. 1 hafva en viss likhet med diadem, trodde man en tid, att de burits på hufvudet, med den vidare kanten uppåt. I flera grafvar hafva de emellertid legat om den dödes hals, med den vidare kanten nedåt; de voro således halsprydnader. De hafva endast träffats i kvinnografvar.

        

Fig. 2. Rhombiskt bronsspänne, vid båda ändar slutande i små spiralskifvor och längs öfversidans midt prydt med spiralsirater. Längd 10,9 cm.

Funnet i Skåne.

Svenskt arbete från en tidig del af bronsålderns tredje period, eller med andra ord från det 13:de århundradet före Kr. föd.

Statens Historiska Museum, n:r 3923.

Spännen af denna form förekomma så godt som uteslutande i sydöstra Skåne och på det midtför Skånes sydöstra kust liggande Bornholm. De äro således förfärdigade där.

        

Fig. 3. Rund dosa af brons, med plant, slätt lock. Nära dosans öfverkant äro två par små, vågrätt utstående öglor anbragta, det ena paret midt emot det andra; de äro

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 16:29:42 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/master1/0010.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free