Av Edv. Gustafsson
Mosjön var en ganska stor sjö, innan den på 1850-talet sänktes första gången. Det var en vacker sjö med många välbekanta strandpartier och leende stränder, känd och bekant för sin rikedom på gös och gädda. För änder och annan sjöfågel var den ett paradis. Fiskare och jägare fingo i regel god fångst. Men idyllen hade svåra avigsidor och olägenheter. Mosjöns vattenstånd omöjliggjorde odlingen av tusentals tunnland bördig jord ej blott vid stränderna utan vida omkring i Gällersta, Mosjö, Täby, Kumla och Ekeby socknar.
Tanken på Mosjöns sänkning är av gammalt datum. Men det dröjde århundraden, innan den kom till utförande. Det var ägarna till de åtta kvarnarna i Attersta, som spjärnade emot. Atterstakvarnarna byggdes ursprungligen av Örebro borgare. Genom köp och arv hörde de i slutet av 1700-talet under några av storgodsen i Närke, såsom Bysta, Säbylund och Laxå. Kvarnägarna och strandägarna kommo ej överens, eftersom de hade helt olika intressen. Kvarnägarna voro inflytelserika motståndare, och strandägarnas klagomål respekterades föga. För att kunna hela året om regelbundet betjäna sina inom flera socknar boende kunder med spannmålens förmalning hade kvarnägarna uppfört en hålldamm vid Attersta. Denna damm var strandägarna en nagel i ögat, eftersom den bidrog till att hålla vattnet kvar på deras ägor. Den 30 juni 1853 infunno sig en stor del strandägare, mörka i hågen - det var nämligen våtår - vid Attersta och raserade dammen. Det berättas, att det den tiden fanns ett par gamla kanoner vid Attersta, som användes vid högtidliga tillfällen, såsom födelse- och namnsdagar, för att salutera där boende ståndspersoner. Dessa kanoner drogos nu fram för att skrämma hålldammens våldsverkare.
Efter många om och men kom en första sänkning av Mosjön till stånd på 1850-talet. Den var färdig 1858 och hade dragit en kostnad av 100,000 kronor. Den vunna jordarealen utgjordes av 1,500 har.
I början av 1880-talet företogs en ny sänkning av Mosjön. Denna gång gick företaget i sin helhet löst på 250,000 kronor, och den torrlagda marken uppskattades till omkring 1,000 har.
En tredje och fullständig torrläggning av den forna Mosjön är nyligen
fullbordad. Arbetet har omfattat upptagning av kanaler och
avloppsdiken till en sammanlagd längd av omkring 25 kilometer,
förgrenande sig över hela Mosjöns botten. Odlingsarbetet av denna
pågår med iver, och en ganska god del har redan burit en ypperlig
havregröda. Företaget har dragit en kostnad av över 750,000 kronor,
varav statsbidrag utan återbetalningsskyldighet 218,000 kronor och
statslån 436,000 kronor. Den vunna åkerjorden är även denna gång
omkring 1,000 har.