- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Knölsmörblomma Förra Nästa Index Innehållsförteckning

161. Knölsmörblomma, Ranunculus bulbosus L.

N. Knolsolei. F. Mukula-leinikkö ("knöl-l").

En växt som närmast liknar R. acris, men skiljer sig genom nedböjda foderblad och örtbladens långskaftade mittflik. Dessutom igenkännes den lätt på sin jordknölstam (bulbus: lök eller knöl.)

På vår avbildning, fig. 2, ses två knöligt förtjockade tjälkbaser; den vänstra, som är mörkare, har övervintrat; den andra är ett sidoskott av den förra och jar med sin bladrosett utbildats tidigt om våren innevarande år, men redan fått sina egna trådrötter, och redan i juni hava stjälkar uppkommit från dess bladvinklar och i toppen. När dessa stjälkar börja blomma, börjar den nedersta, runda delen (fästet för både rötterna och rosetten) förtjockas till den form och storlek, den har på avbildningen, och på kort tid når den samma dimensioner, som fjolårets knöl. Nu dör och upplöses den gamla knölen, medan den nya fortlever över den kommande vintern för att i sin tur tidigt på våren giva upphov till ett eller flera likadana skott, som likaledes inom kort få basen knölformigt förtockad.

Denna art är ej så vitt utbredd som de båda föregående; den finnes blott i s. och mell. Sverige, i s. Norges lägre trakter och i s.-v. Finland (Åbo, Åland). Dess växlokaler äro torra backar och grusig mark, där Ran. acris mindre väl trives. Blomningen, som hos de båda föregående är förlagd till sommaren och jösten (juni-september), inträffar hos denna art under vår och försommar.

Tavl. 161. Fig. 1 blommande exemplar, 2 knöliga stjälkbaser, den mörkare från förra, den ljusare från detta året och försedd med 2 stjälkar och ett ungt skott, 3 gren med fruktanlag, 4 småfrukt (5/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:02:43 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/161.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free