- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Riddarsporre Förra Nästa Index Innehållsförteckning

178. Riddarsporre, Delphinium consolida L.

N. Riddarspore. F. Kukonkannus ("tuppsporre").

En spenslig, upprät, enårig ört, som i n. och mell. Europa uteslutande växer på åkrar och trädor och sålunda är en ledsagarinna till sädesodlingen (jfr blåklinten, nr 7). I Sverige är den utbredd upp till s. Norrland och finnes sparsamt även i de södra delarna av Norge och Finland. Den blommar från sommaren till in på hösten.

Släktet Delphinium överensstämmer med Aconitum däri, att hyllet är zygomorft och att fodret har kronbladslik färg och beskaffenhet; men det bakersta foderbladet bildar här en smal, vågrät sporre i st. f. den uppräta hjälmen eller kapuschongen hos Aconitum; och kronbladen (till antalet 2 eller 4) äro förenade till en kortare sporre, som är instucken i fodersporren liksom i en slida, fig. 3. Hos D. consolida har varje blomma blott ett enda fruktblad (se fröhuset fig. 4).

I trädgårdar odlas hos oss under namnet riddarsporrar några högresta, fleråriga arter (D. Ajacis, elatum och grandiflorum ), som till bladform och blomställning stå Aconitum närmare och hava 3 fröhus efter varje blomma. De giva trädgården ett kraftigt inslag av den jämförelsevis sällsynta blå färgen, och hos inga andra är det blå så klart och så djupt, som hos riddarsporrarna.

Tavl. 178. Fig. 1 växtens övre del, 2 blomma (1/1), 3 blomma med till hälften bortskuret hylle (3/2), 4 mogen småfrukt med frö (2/1), 5 ett frö (7/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:03:02 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/178.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free