- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Trolldruva Förra Nästa Index Innehållsförteckning

179. Trolldruva, Actæa spicata L.

N. Paddebær. F. Konnan marja ("paddbär").

Familjen Ranuncelaceæ är, såsom förut framhållits, mycket omväxlande; den erbjuder ej på långt när en sådan likformighet, som t. ex. Labiatæ och Umbelliferæ, och mången är måhända böjd att fråga, om det är fullt naturligt att i samma familj inrymma så skiljaktiga typer, som dem vi senast uppehållit oss vid. Starkt avvikande inom vår flora är även Actæa. Dess blomma har oansenligt men dubbelt hylle av 4 båtlika, vitgröna foderblad och 4 mycket korta, vita kronblad, som alla avfalla strax efter att blomman öppnat sig, fig. 3. Honung saknas. Ståndarna likna de föregående släktenas till antal och ställning. Pistillen är liksom hos Delphinium consolida blott en och bildad av ett enda fruktblad, fig. 3, 5; men frukten blir blir ett bär av svart färg med matt glans, innehållande många frön i två rader, fig. 7. Blommorna lukta som fläderns.

Denna växt trivs uteslutande i mycket skuggrika lundar och snår med god mylla. Den är utbredd över hela vår nord, men går ej synnerligen högt upp på fjällen. Blomklasen höjer sig vid pass 1/2 m över marken och strax nedanför densamma utbreda de fåtaliga men ganska omfångsrika bladen sina klart gröna skivor i ett enda plan, som på skuggväxters vanliga vis står nästan alldeles vågrätt. Jordstammen igenkännes på sina köttiga, trinda, tätt ringbärande grenar och på de långsträckta, av några glesa fjäll skyddade övervintringsknopparna, fig. 1.

Hela växten är giftig, särskilt bären. Man har på åtskilliga sätt sökt draga nytta av densamma, t. ex. genom avkok på örten till att fördriva ohyra, jordstammen kokad och tillredd som gröt till att fördela körtelhårdnader, och bären skola kunna giva ylle och silke en vackert mörkbrun, hållbar färg.

Tavl. 179. Fig. 1 jordstam med stjälkbaser, 2 stjälkens övre del i blom, 3 blomma med fällda hylleblad utom ett foderblad (/), 4 ståndare (/), 5 pistill i längdsnitt, visande fröämnena, som utgå från fröfästet till vänster på bilden (/), 6 fruktstållning, 7 ett bär, ituskuret på mitten, visande tvänne frön.
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:03:03 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/179.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free