- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Murgröna Förra Nästa Index Innehållsförteckning

249. Murgröna, Hedera helix L.

N. Bergflette. F. Muratti.

Murgrönans familj är uteslutande exotisk (övervägande trädliga växter), utom denna enda art, som sparsamt förekommer i Skandinaviens varmare trakter och till utseende och växsätt betydligt avviker från sina närmaste släktingar. Murgrönan är en vedartad klätterväxt eller lian av det slag, som fasthåller sig vid stödet, t. ex. trädstammar, klippor och murar, medels korta rötter, häftrötter. Dylika lianer kallar man rotklättrare. Mycket sällan har man funnit murgrönan som ett träd med upprät stam. Arten har sitt huvudtillhåll i mellersta Europas lövskogsområde, där den stiger upp i de stora träden, eken, äkta kastanjen m. fl., och blandar sin krona med deras, eller med en tät vägg ov de sega, hopflätade grenarna och den mörkgröna bladmosaiken täcker hyddor och slott, murar och ruiner. I Sverige finnes murgrönan i de s. och s.-ö. kustlandskapen med sin nordgräns i Södermanland samt på Öland och Gottland och återkommer i landskapen kring norra Kattegatt, varefter den kan förljas genom det s.-ö., s. och s.-v. Norges milda kusttrakter upp till de yttre delarna av Hardangerfjord.

Först fram på hösten, under september och oktober, infaller murgrönans blomning; den måste alltså taga vintern i anspråk för sin fruktbildning, och frukterna mogna först fram emot våren. Denna växt har tvågestaltade (dimorfa) blad, ty de breda, handflikiga och handnerviga bladen på de klättrande grnarna, fig. 1, utbytas på de florala eller blomskotten, fig. 2, mot blad med hel, äggrunt lansettlik och fjädernervig skiva. Blomställningen är en enkel flock. Blomfärgen är oansenligt gulgrön, men blommornas stora disk (se nr 238), som är ymnigt honungsalstrande, besökes flitigt under varma höstdagar av talrika insekter, mest större tvåvingar, såsom blomsterflugor, gödselflugor m. fl. Blomman, fig. 3, har 5 mycket små foderblad, 5 kronblad med bred bas, 5 ståndare och ett undersittande fruktämne med 5 rum. Frukterna, fig. 4, som vid sin mognad bliva svartaktiga, saftlösa bär, hava ett enda frö i varje rum, fig. 5.

Murgrönan hör till de ständigt grönskande ("sempervirenta") vedväxterna, och med sin benägenhet att än med långa rankor, än som täta draperier uppstiga på lodräta ytor, är den, så långt klimatet medgicer, den bekvämaste och varaktigaste spaljé- och murväxt och tillika en av de vackraste genom bladens allvarliga utseende, ädla form, djupa färg och prydliga teckning. Åldriga och storväxta exemplar, som bekläda en byggnad upp till taklisten, äro en sevärdhet av monumental skönhet. Stammens ved är alltför lös och svampig att kunna användas till virke.

Tavl. 249. Fig. 1 vegetativt skott, 2 blomskott med blomflockar och blad, 3 blomma (3/1), 4 fruktställning (naturl. storlek), 5 frö (3/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:04:44 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/249.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free