- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Back-anis Förra Nästa Index Innehållsförteckning

260. Back-anis, Pimpinella saxifraga L.

N. Gjeldkarve. F. Anisruoho ("anisört").

Med denna art övergå vi till de flockväxter, som sakna både stor- och småsvepe, eller åtminstone det senare (nr 260-262). Dessa hava tämligen lika frukt, en klyvfrukt av äggrund omkrets och delfrukter med trådlika åsar. Pimpinella-släktet skiljer sig från de andra genom ett mycket stort antal oljegångar i fruktväggen, fig. 5. För att åtskilja dessa släkten, liksom i allmänhet våra flockväxter från varandra, måste man dessutom noga observera växtens habitus i det hela, särskilt bladens delning samt småbladens storlek och snitt, emedan dessa äro mycket konstanta och förlna ett visst egendomligt uttryck åt varje art.

Back-anisen är flerårig med en s. k. "månghövdad pålrot", d. v. s. en kort kandelaberstam, uppburen av påroten. Den växer allmänt på torra ängsbackar nästan genom hela Skandinavien. Roten är seg, smal och mycket djupgående, fig. 1; den har en brännande aromatisk smak och brukades förr som ett magstärkande och slemlösande läkemedel, till te mot hosta o. s. v.

Tavl. 260. Fig. 1 pålrot med avskurna stjälkar och ett rosettblad, 2 stjälktopp med blommor och frukter, 3 blomma (10/1), 4 klyvfrukt (6/1), 5 delfrukt i tvärsnitt (12/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:04:56 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/260.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free