- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Körvel Förra Nästa Index Innehållsförteckning

265. Körvel, Myrrhis odorata (L.) Scop.

N. Spansk Kjörvel. F. Saksankirveli ("tysk körvel").

En av våra storväxta umbelliferer, visserligen endast 1-1,5 m hög, men med blad av väldiga dimensioner. Rosettbladens skaft uppnär ett par cm:s tjocklek (jfr fig. 2) och skivan 2/3 m:s bredd. Dessa blad äro 4-dubbelt parbladiga och småbladen seddutom 3-dubbelt parflikiga. Hela örten är mjuk, rent och ljust grön, lent hårbeklädd och utmärker sig för sötaktig, anislik lukt och smak. I varje storflock äro de innersta småflockarna sterila, och dessutom i de yttre småflockarna de inre blommorna sterila (hanblommor). De periferiska, 2-könade, fertila blommorna, fig. 3, hava starkt olikbladig krona. Frukterna äro fåtaliga men mycket stora, 2,5 cm långa.

Ursprungligen har körveln kommit till norden som en köksträdgårdsväxt för de kryddrika bladens skull, och anträffas ännu nästan uteslutande i gamla trädgårdar och parker, där den kvarstår som förvildad, företrädesvis i våra sydligare och mildare trakter. Namne "körvel" är en förvridning av "Cerefolium", det latinska namnet på vissa flockväxter.

Tavl. 265. Fig. 1 stjälktopp med blommor, 2 stycke av skaftet av ett rosettblad och en liten del av skivan, 3 blomma med en del av svepebladet (5/1), 4 mogna frukter med lossnande delfrukter (naturlig storlek), 5 delfrukt sedd från ryggen (3/2), 6 delfrukt i tvärsnitt (6/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:05:01 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/265.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free