- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Blodtopp Förra Nästa Index Innehållsförteckning

296. Blodtopp, Sanguisorba officinalis L.

N. Blodtopp. F. Punaluppu.

Nära besläktad med föregående, som den även liknar till storlek och byggnad, ehuru bladen äro kala och blågröna och blommorna blodröda i kort, rundat ax. Till blomman är denna ar avvikande däruti, att hyllet är en färgad, 4-bladig kalk (vars blad till ställningen motsvara blomfodret hos de närstående släktena), ståndarna endast 4, och pistillens märke 2-delat, långt hårigt, pensellikt. Skenfrukten är torr och hård och ej försedd med spridningsmedel, så vida man ej dit kan räkna de 4 smala hinnkanterna i dess hörn, emedan de bidraga till skenfruktens kringförande med vinden.

En ganska sällsynt växt i Skandinavien, i Sverige ursprungligt vild blott på Gottland, där den finnes på ängar i öns östtra del, i Norge däremot mera utbredd, nämligen flerestädes vid kusten runt landets sydligaste del upp till hardangerfjorden. -- Blodtoppen var fordom en apoteksväxt ("officinalis") och kallades även "pimpinell", "pimpernell" eller "bibernell", på apotekslatin "Pimpinella italica".

Tavl. 296. Fig. 1 jordstam, bladrosett och stjälkbas, 2 växtens topp med blomställningar, 3 blomma med skärmbladet och förbladen (5/1), 4 d:o i längdsnitt (10/1), 5 nöten (6/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:05:33 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/296.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free