- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Rödblära Förra Nästa Index Innehållsförteckning

342. A. Rödblära, Melandrium diuecum (L.) Sch. et Thell.

N. Flöielsblom. F. Punaailakki.

B. Vitblära, Melandrium album Garcke.

N. Aakernellik. F. Valkoailakki.

Dessa två arter sammanfattades av Linné under namnet "Lychnis dioica", där det senare ordet syftar på dessa växters dioecism eller tvåbygge, d. v. s. han- och honblommor på skilda plantor (se tavlan!). Det släkte, som de tillhöra, står f. ö. nära Lychnis (nr 341, B), men de fem flikarna hos fröhuset, fig. 3, äro i spetsen 2-kluvna. Det här avgildade fröhuset visar det för nejlikväxterna egendomliga fröfästet: en central pelare, fig. 4 (jämför familjen Primulaceæ!). Bland familjens övriga kännetecken må här även framhållas det njurlika fröet, som har ett radvis knottrigt skal och en grodd eller växtanlag, som ligger cirkelformigt krökt i fröets omkrets.

De två samarterna äro tämligen allmänna, särskilt i lägre fjälltrakter. Rödbläran är utbredd över hela Skandinavien och Finland. De ersätta varandra på det sättet, att rödbläran helst växer i lund och skugga, vitbläran på trädesåkrar, renar och ängsmark, varjämte den förra är en dagblomma, den senare däremot nyktigam (sid. 49, 340) och välluktande mot aftonen. Hanblommorna avfalla efter blomningen, honblommorna däremot undergå då en stark tillväxt till sitt foder, som utvidgas så mycket att det alltjämt kan som en skyddande blåsa omsluta fruktanlaget.

Tavl. 342. A. Melandrium dioecum, 1 stjälktopp av hanplanta, 2 blomma och knoppar av en honplanta, 3 fröhus (3/2), 4 d:o i längdsnitt. 5 frö (10/1). -- B. Melandrium album, 6 grentopp med hanblomma, 7 honblomma (1/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:06:33 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/342.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free