- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Rosettbladig hökfibla Förra Nästa Index Innehållsförteckning

42. Rosettbladig hökfibla, Hieracium triangulare Almqu.

N. Rosettbladet Svæve. F. Salokeltano ("skogshökfibla").

Denna arts namn bör fullständigt skrivas H. triangulare Almquist, subspecies (underart) subtriangulare Stenström. Den är ett exempel på det stora släktets artrikaste och mångformigaste avdelning, som kännetecknas av en bladrosett och en nästan bladlös stjälk (stängel). Den avdelning, dit arten hör, är sektionen Vulgata och undersektionen Subcæsia. Dess närmaste släkting är Hieracium silvaticum (L.) Dahlstedt, en typ, kring vilken gruppera sig en stor mängd former, av vilka vår flora för närvarande räknar över 150 säkert skilda, ehuru för den ovane iakttagaren ganska svårskilda arter och underarter.

Den art vår plansch avbildar är jämförelsevis lätt att igenkänna på holkfjällens brokiga teckning: ett svartgrönt mittstreck och breda gråvita kanter, de senare förorsakade av ett tätt ludd av små stjärnlika hår. Arten är vidare karaktäriserad av rent gröna, hjärtlika eller hjärtlikt triangulära rosettblad. Dess växplats är stenig gräsmark, såväl i soligt som i skuggigt läge; den är i Sverige spridd från Småland till Lappland, går upp i Sveriges och Norges högre fjälltrakter, och är även funnen i Finlands sydvästra del.

Tavl. 42. Fig. 1 växten i naturlig storlek med stjälken avskuren på mitten, visande bladrosetten från jordstammen och ett enda förkrymt blad nära stjälkens mitt, 2 blomma (4/1), 3 frukt (5/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:00:02 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/42.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free