- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Gråfibla Förra Nästa Index Innehållsförteckning

43. Gråfibla, Hieracium pilosella L.

N. Graasvæve. F. Harakan keltano ("skat-hökfibla"); Nutterva.

Denna art lämnar ett typiskt exempel på en tredje avdelning av släktet, nämligen Piloselloidea. (I motsats till denna sammanfattas Hieracium-släktets alla övriga sektioner under det gemensamma namnet Archieracia.)

Piloselloideerna utgöra inom Europa omkring 3,000 arter, underarter och former. De äro i allmänhet småväxta, hava en bladrosett av hela, helbräddade blad, och blomkorgen uppbäres av en bladlös stängel.

H. pilosella har gråaktig beklädnad av både enkla hår (grå, vita och svarta), stjärnlikt greniga hår och glandelhår. I synnerhet på bladens undersida finns ett tätt, gråvitt stjärnludd. Från rosettens bladvinklar utskjuta samtidigt med blomningen förlängda, revartade skott eller s. k. stoloner, som bära små, glesa, i storlek avtagande blad, men slutligen i spetsen utbilda en bladrosett. - Ensamt under denna art har man urskilt icke mindre än 400 underarter och former. Dessa äro inskränkta till Europa (samt närmast liggande trakter av Asien och Afrika); i Sverige äro de allmännast i de sydligare landskapen och avtaga märkbart redan i Svealand, ehuru de längs kusten gå ända upp till Hälsingland; i Norge följa de likaledes kusten ända upp till Tromsö, och i Finland förekomma de i landets s. och v. landskap; de äro sällsynta i den subalpina regionen och saknas i den alpina.

Tavl. 43. Fig. 1 växten i naturlig storlek, 2 en av korgens yttersta blommor, (3/1), 3 densamma sedd från utsidan (3/1), 4 frukt (5/1), 5 blomkorg i fruktmognad.
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:00:03 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/43.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free