- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Ag Förra Nästa Index Innehållsförteckning

427. Ag, Cladium mariscus R. Br.

N. Skjænkonge.

Ett högväxt, vassliknande halvgräs med bladrika, 1-2 m höga strån och kölade, skärande blad samt lång och smal, sammansatt blomställning, bildad av vippor från de övre bladens vinklar. Hos de allra flesta halvgräs förefinnes i ytlagret en ofta ganska riklig inlagring av kiselsyra (kvarts), i all synnerhet i form av små fina taggar, märkbara blott för känseln, dels i bladkanterna, dels även i stråets kanter, då detta är 3-kantigt (så ar strået bildat hos Rhynchospora och en mängd Carex-arter). Hos agen är strået trint och slätt, men bladen hava såväl kanten som ryggkölen, fig. 4 och 5, tätt sågade med så stora taggtänder, att de lätt synas för blotta ögat.

Cladium har små ax med endast 1 eller 2 blommor, fig. 2, och flera skärmblad i axets nedre del äro tomma. Bomman har 3 stånare, vanligen 2 märken och saknar hylleborst, fig. 3.

Agen är allmän på Gottland och växer där ymnigt som stora vassar i vattensamlingar på kalkgrunden. Den är funnen bland lämningarna av den äldsta vegetation, som är känd från Gottlands urtid. Än i dag äro de stora agbestånden ett av de mest anmärkningsvärda växtsamhällena därstädes i kärren (de gottländska "myrarna") och d grunda sjöarna (på Gottland kallade "träsk"), men avtaga, då dessa torrläggas. Agen har stor användning på ön som taktäckningsmaterial i st. f. halm. På fastlandet är agen däremot sällsynt; den finnes på en mängd spridda ställen i alla landskap från Skåne till s. Gästrikland (utom Hallan och v. Småland) samt i sydligaste Norge och är utan tvivel en relikt, som är stadd i avtagande och försvinnande.

Tavl. 427. Fig. 1 stråets översta del, skuren i två stycken, 2 ax i blom (5/1), 3 blomma (6/1), 4 stycke av ett blad (6/1), 5 bladspets (6/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:08:39 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/427.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free