- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Sumpgröe Förra Nästa Index Innehållsförteckning

454. A. Sumpgröe, Poa palustris Roth.

N. Sumprap.

B. Lundgröe, Poa nemoralis L.

N. Lundrap.

Två mycket närbesläktade arter, som till skillnad från de båda föregående hava stråblad med lång och smal, i spetsen ej tvärt hopdragen utan långsamt tillspetsad skiva. I stället för ett ensamt strå med en knippa sterila skott, som hos P. pratensis, frambringa de vanligen en större mängd glest tuvade strån men få eller inga skott, vilket synes sammanhänga med att själva strået bär talrikare blad än hos pratensis. Båda arterna hava syllikt lansettlika tomfjäll och även tämligen smala blomfjäll.

Inbördes skiljas de på snärpets olika längd (se bilderna). De svenska benämningarna antyda deras olika växplats: den ena på kärrängar och stränder; den andra i skuggrik lövskog, där den är ett av de få gräs, som uthärda den otillräckliga belysningen, liksom den även är allmän invid bergväggar och i klyftor. Under artnamnet "nemoralis" innefattas dock flera olika former, några med mycket stor, axrik vippa, andra mycket fåaxiga, och än med långa och smala, än med bredare axfjäll.

Tavl. 454. A. Poa palustris , fig. 1 jordstam och större delen av strået, 2 vippa. -- B- Poa nemoralis, 3 stråets övre del med vippan i blomning, 4 småax (5/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:09:15 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/454.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free