- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Vattenpest Förra Nästa Index Innehållsförteckning

482. Vattenpest, Elodea canadensis Rich. et Mchx.

N. Vandpest.

En äkta vattenväxt, vars vegetativa delar leva helt och hållet nedsänkta i sött vatten. Den har en tät massa långa stjälkar med mycket talrika tätsittande blad i tretaliga kretsar, och skotten växa yppigt i sin topp, medan den nedre ändan så småningom dör. Vattenpesten frambringar därigenom stora, täta, friskt gröna mattor, som vegetera svävande eller simmande i vatnet, ehuru medels långa, fina, enkla trådrötter fästade vid bottnen. Bladen äro av späd struktur och bestå blott av två cellager, så att de ej tåla att leva i luften. De upptaga växtens rånäring ur vattnet, ehuru samma förrättning åligger rötterna.

Denna växt härstammar från Nordamerika och blev på 1840-talet oförmärkt förd till Europa, där den i vissa vattendrag, t. ex. Elbe, förökade och utbredde sig i sådan ymnighet, att den hotade skeppsfarten med ganska svåra hinder. Dess förökning sker genom lösryckta stycken och skottspetsar, som spridas med ström och vattenfåglar och, hur små de än äro, kunna växa ut till ett nytt individ. Sedan 1880 har vattenpesten funnits i s. Sverige, först inplaterad i närheten av Skara och sedan spridd till flera andra ställen, i åar och dammar, men oaktat sin frodiga förökning har den ej tagit så överhand i Sverige, att den hos oss gör skäl för namnet "vattenpest". I allmänhet synes den under de första åren tillväxa starkt, då den inkommit i en ny sjö eller å, men sedan avstanna och helt måttligt tillväxa och utbreda sig. -- Växten är tvåbyggare, men endast honplantor äro funna i Europa. Honblomman, fig. 3 och 4, är mycket liten och har 3 brunaktiga foderblad, 3 vitaktiga kronblad, 3 vitaktiga staminodier och 3 purpurröda märken, samt ett under hyllet sittande, flera cm långt, trådsmalt rör, som vid basen omges av en lika smal, rörformig, i spetsen tvåflikig bladslida. Blomman är den enda del av växten, som befinner sig över vattenytan. Blomningen sker under eftersommaren.

Tavl. 482. Fig. 1 stjälkstycken med honblommor i olika stadier, 2 bladspets (8/1), 3 honblomma (6/1), 4 dess befruktningsdelar (8/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:09:46 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/482.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free