- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Bandtång Förra Nästa Index Innehållsförteckning

491. Bandtång, Zostera marina L.

N. Bendeltang.

En av våra största "enalider" (se strax ovan!), växande på havsbottnen invid stränderna likt högväxta gräsbestånd med bandlika blad av 1/2 till nära 1 m:s längd. Den något plattade stjälken slutar med en blomställning som liknar ett platt, jämnbrett ax med blommorna glest ordnade på den ena plattsidan, han- och honblomma (eller ståndare och pistill) skiftesvis, fig. 2 och 3; detta ax är i början inneslutet inom ett långt, smalt, blekt grönaktigt hölsterblad. Denna lågt organiserade hydrofyt anträffas längs kusten runt om Skandinavien från Åland, Södermanland och Gottland till Finnmarken; i Östersjön är en smalbladigare varietet vanlig. Till följd av de stora bladmassor, som den frambringar, lönar det sig att insamla den (liksom kustbefolkningen ofta gör med vanlig tång eller de bruna algerna) till foder åt kreaturen och gödningsmedel för strandåkrarna. I torkat skick, då färgen är vitaktig, är den ett lätt och mjukt inpacknings- och stoppningsmaterial, väggfyllning, taktäckning m. m. I Skåne användes den stundom till låga vallar, de s. k. "tångdikena".

Hos Zostera äro blommorna submersa och pollineringen sker under vattnet. Ståndarknapparna tränga sig ut ur hölsterslidan och öppna sig med en längdspringa, varefter de uttömma sitt innehåll som små fina slockor i vattnet. Pollenkornen äro nämligen av annan gestalt än hos övriga blomväxter och pläga kallas pollentrådar, emedan de äro formade som ytterst fina trådar eller hår, vid pass 2 mm långa men blott 0,008 mm tjocka. Även pistillens 2 märken äro trådlika och kunna därigenom uppfånga de fina, böjliga pollentrådarna, då dessa föras förbi av vattnet. Blomningsförloppet är proterogynt och infaller under högsommaren. Frukten är en 3 mm lång, refflad nöt med en liten fästknöl på sidan, fig. 4.

Tavl. 491. Fig. 1 stycken av växtens nedersta och översta del, 2 blomställningen och dess hölsterslida uppvikt (1/1), 3 ett litet stycke av blomfästet med en ståndare (hanblomma) till höger och en pistill (honblomma) till vänster, svag förstoring, 4 frukt (3/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:09:56 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/491.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free