- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Träjon Förra Nästa Index Innehållsförteckning

501. Träjon, Dryopteris filix mas (L.) Schott.

N. Telg, Ormetelg.

En av sitt släktes största arter, med blad av 1 m:s längd eller däröver, och med kort, tjock jordstam, så att de talrika, mjuka, djupgröna bladen sitta tätt samlade till en stor rosett. Varhälst en rännil åstadkommit en fuktig sänka i våra skogar och lundar, kan man se träjonets och ett par andra ormbunkars präktiga rosetter i täta grupper -- en anblick här i vår nord, som ej står tillbaka för den tropiska skogen med dess majestätiskt sköna ormbunkar och palmer. -- Träjonet hör till de arter, vilkas sporgömfläckar täckas av ett litet fjäll, ett s. k. indusium, som har njurlik form, fig. 3 och 4.

Vår avbildning visar det för ormbunkarna egendomliga förhållandet, att de späda bladen i sitt knoppläge äro urfjäderlikt inrullade. Här ses dessutom tydligt den beklädnad av rödbruna hinnfjäll ("paleæ"), som hos en mängd ormbunkar skyddar de späda bladen (jfr jordstamsknopparna hos stensötan nr 499).

Träjonet lämnar ett kraftigt läkemedel av enastående natur: dess jordstam och bladbaser innehålla ett harts, som är ett av de bästa medlen till fördrivande av inälvsmaskar. För apotekens räkning insamlas därför jordstammarna om hösten "(Rhizoma Filicus"), torkas och pulvriseras, men kunna ej förvaras länge. Såsom botemedel kan även extraktet därav användas ("Extractum Filicis"). Några andra närbesläktade ormbunkar hava samma verkan, men svagare.

Denna art är utbredd över nästan hela jorden, norra och mell. Asien, Nordamerika, Madagaskar, Sydamerika m. m.

Tavl. 501. Fig. 1 jordstam med späda blad i knoppläge samt avskurna blad, därav ett med sporgömmen, sett från undersidan, 2 bladspets sedd från översidan, 3 småblad av andra ordningen, sett från undersidan (3/1), 4 en sporgömfläck med sitt indusium (15/1), 5 sporgömme som öppnar sig (100/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:10:14 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/501.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free