- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Monke Förra Nästa Index Innehållsförteckning

57. Monke, Jasione montana L.

N. Blaamunke. F. Munkki ("munk").

Skiljer sig från de egentliga blåklockorna genom tät, blomkorgslik blomställning, omgiven av holk, fig. 1 och 5, samt delvis sammanklibbade ståndarknappar, fig. 3 och 4, kännetecken, som närma detta släkte till Compositæ. Vidare är pistillen, fig. 4, endast två- icke tretalig; fröhuset är sålunda 2-rummigt, och dess rum öppna sig överst i toppen emellan foderbladen (icke nedanför fodret). Till blommans byggnad och de förändringar den undergår i och för ståndarmjölets spridning, fig. 2 och 3. gäller vad vi redan veta om Campanula.

Monke (munke, blåmunke) är en spenslig, smalbladig, genom sin fina hårighet något gråaktig ört med mycket lång och smal, 2-årig, djupgående pålrot. Den växer på torra ställen, grusiga fält och kullar, ljunghedar, klippavsatser, Ölands och Gottlands alvar o. s. v. Allmännast är den i våra västra kustlandskap och i norr överskrider den knappt 60:e breddgraden.

Tavl. 57. Fig. 1 växtens översta del, 2 blomknopp i längdgenomskärning, visande det undersittande fruktämnets två rum med fröanlagen och de ljusröda ståndarknapparna kring den av stiftet bildade cylinderborsten (betydlig förstoring), 3 blomma i ståndarstadium, stiftet belagt med blekrött ståndarmjöl (5/1), 4 blomma i pistillstadium med foderblad och krona bortskurna (7/1), 5 blomkorg i fruktstadium, 6 frukt (5/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:00:18 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/57.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free