- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Liguster Förra Nästa Index Innehållsförteckning

73. Liguster, Ligustrum vulgare L.

N. Liguster.

De växtfamiljer med sambladig blomkrona, som nu följa, hava undersittande blomhylle eller med andra ord fruktämnet inom hyllet (se dock även nr 52 Globularia).

Familjen Oleaceæ, som har sitt namn efter den sydeuropeiska oliven, Olea europæa, innefattar träd och buskar med motsatt blad, en fyrbladig och likbladig blomkrona och 2 ståndare. Hit höra även syrenerna, Syringa -arterna, som ligustern kommer mycket nära, ehuru den skiljer sig genom sin frukt, som är ett bär, fig. 3.

Ligustern är i Skandinavien vild på några ställen av Bohusläns kust och dess skärgård och förvildad i Halland och Västergötland, varjämte den finns på öar i Kristianiafjordens mynning; den bildar snår på steniga backar. I mell. och s. Europa är den ej sällsynt. Den blir över 2 m hög och planteras utan svårighet; den tål klippning och passar förträffligt till täta häckar. På skyddade ställen och i mildare klimat kvarsitta bladen över vintern. - Blomställningarna ("spiror" eller dubbelt sammansatta klasar) hava frän lukt, ehuru de likna små syrénklasar av gräddvit färg. Bären äro svarta, mattglänsande, av svagt besk smak och innehålla ofta blott ett enda frö (fruktanlaget är 2-rummigt med 2-fröiga rum). Bärens svartvioletta saft användes förr till bläck (dock ej av hållbar färg) - de hava därför hetat "präntebär" - samt till svart färg på garn.

Tavl. 73. Fig. 2 blommande gren (i juli), 2 blomma (4/1), 3 fruktställning med höstlöv (november).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:00:38 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/73.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free