- Project Runeberg -  Sägner, berättelser och skizzer /
    Förord

(1907) [MARC] Author: Viktor Rydberg
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
7

Forntidens pilgrimer kommo till Rom för att se de rum, som voro dem heliga genom kyrkliga arfsägner. Dessa lefva än och möta oss ofta i den eviga staden; men så vidt de icke gjorts till ämne för någon utmärkt konstnärs framställning, går man dem numera likgiltigt förbi; ty Roms rent historiska minnen, dess skönhetsskatter från antikens eller konstnyfödelsens dagar, dess brokiga folklif och härliga omgifningar vädja med ojämförligt bättre rätt till främlingens håg. En och annan »legend» kan dock ännu läsas, och detta synes mig särskildt gälla om dem, som knutit sig till de store apostlarnes lefnad och död. Utan att söka dessa sägner, fann jag dem på min väg och djärfves här bjuda dem till allmänheten.

Vill man återgifva dem i den form, hvari de nu på ort och ställe framträda, måste man afstå från hvarje tanke på att kläda dem i den ädla och flärdlösa skrud, som tillkommer de äkta skapelserna af
8
folkets inbillningskraft. Med ett visserligen illa grundadt, men dess strängare fasthållet kraf på att vara ren verklighet hölja de sig i en historierad dräkt. För folkets massa te de sig så, som konsten uppfattat dem, och denna konst är i de flesta fall den efterrafaeliska, som just icke utmärker sig för trohjärtad enkelhet. I min egen framställning har jag hvarken kunnat eller velat undgå inflytelsen häraf. Må hända röjer sig detta allt för mycket, särskildt i skildringen af »Simon magus’ himmelsfärd».

V. R.


The above contents can be inspected in scanned images: 7, 8

Project Runeberg, Sat Dec 15 15:46:01 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/rydbsagn/forord.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free