- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1898 /
261

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Vandringsminnen från Jämtland och Härjedalen sommaren 1897. Af Thore Thelander.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Snart voro vi framme vid den lilla af 7 eller 8 gårdar bestående fjällbyn Handöl, med utsikt åt ena hållet till sjön Ånns vida, glänsande vattenspegel och åt det andra till Snasahögarnes snöfläckiga imponerande fjällmassa, och året rundt genomsusad af bruset från Handölsforsen — således med alla betingelser för en verklig fjällby.

Här träffade vi »Arvid» och hans sällskap, lektorn och jägmästaren, och här gjorde vi snart bekantskap med de fruktade Handölsmyggen. Den bekantskapen blef af intimaste art, ty ej nog med att deras förföljelsemani och blodsugeri gjorde allt stillasittande utomhus omöjligt, hade de till den grad inkräktat min sängkammare, belägen, som det hette, i »västra gården», att jag ej fick ostörd sömn den natten ens för så lång tid som en kvarts timme, och ändå hade jag, innan jag försökte sofva, anställt en vidtgående jakt, som lämnat en legion af dessa plågoandar fastsmetade i de mest fantastiska ställningar å fönster, gardiner och väggar. *

Men jag lämnar dessa mindre tilltalande minnen från det annars härliga lilla Handöl, där vi tillbragte en angenäm eftermiddag med att bese forsen och det lilla enkla kapellet med sin kyrkogård, där det till och med för detta fåtaliga samhälle är trångt om utrymme för de döda, emedan blott vid pass en fjärdedel däraf är »invigd», hvarför — kunde ingen af oss utfundera.

Sedan vi ätit en tidig kvällsvard, bestående af färsk öring från Enaälfven, smör, bröd, ost och »mjölkblanna», en särdeles uppfriskande och njutbar dryck, bestående af två tredjedelar
fet, gul fjällmjölk, försatt med en tredjedel klaraste vatten och för sin hälsosamma verkan lifligt rekommenderad af jägmästaren, samt kaffe, detta fjällbygdsförfriskningarnes a och o, förfogade vi oss till våra respektive kvarter, för att, såsom förut är sagdt, med växlande lycka söka sömn och hvila.

Jag försäkrar för min del, att jag var ej ens i obetydligaste grad uthvilad, då doktorn kl. 5 på morgonen den 21

* Det är ytterst sällan Sylfarare utstå så gräsliga lidanden af myggen, som förf. e tyckes varit utsatt för. Red.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:53:17 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1898/0349.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free