Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Förbund mellan Sverige och Ryssland
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
son Uladislaus utropad till storfurste i Ryssland. Sedan Wasilej till slut nedsmält sina guld- och silfverkärl till sold åt krigsfolket och lofvat, att Keksholm före nästa midsommar skulle vara aflemnadt, bröt De la Gardie upp med sin här, med hvilken en rysk här under czarens broder förenade sig.
Smolensk ligger vid Dniepr-floden i sydvestlig riktning fråft Moskwa. Efter att hafva tågat ungefär tredjedelen af afståndet mellan de båda städerna mötte De la Gardie Evert Horn, som i Februari kommit med förstärkningar från Viborg och sedan på egen hand med vanlig raskhet ströfvat omkring. Det var den 22 Juni, och dagen derpå tågade de fram till Klusina, en liten ort, som låg något längre vesterut midt emellan Wolgas och Moskwa-flodens källor. På tre mils afstånd derifrån befann sig polska hären under Zolkowsky, en lärjunge af Zamoisky. Men det var ej nog med den fara, som hotade från fienden, upprorsandan inom svenska hären hade nu nått den betänkligaste höjd. Emellertid togo De la Gardie och Evert Horn alla de försigtighetsmått de kunde. Ryssarne stäldes i ett läger särskildt för sig. Det svenska lägret förlades mellan en gärdesgård och en skog. Men gärdesgården nedrefs tvärt emot befallning, inga vakter utstäldes, och i morgongryningen midsommardagen fick man se Zolkowsky med polska hären stå i slagordning tätt bredvid svenska lägret.
De la Gardie och Evert Horn skyndade genast att med rytteriet anfalla polackarne, och efter en skarp strid drefvos de på flykten, men fotfolket förblef overksamt och då lät Zolkowsky genast sitt folk rycka in mellan rytteriet och fotfolket, hvarpå han häftigt anföll De la Gardie, som måste draga sig tillbaka till lägret. Här var allt i förvirring och oreda. De la Gardie uppmanade folket att strida, men det vägrade, och en stor del af det främmande legofolket kastade sig öfver trossen, plundrade den och drog sedan öfver till polska hären. De aftågades anförare, en Konrad Link, dagtingade med Zolkowsky, och denne frågade De la Gardie, om han ville antaga samma dagtingan. Åtföljde af lika stor omgifning, möttes de båda fältherrarne midt på öppna fältet, och De la Gardie erhöll fritt aftåg till Sverige mot vilkor att icke under detta tåg strida för Wasilej Schuisky. Återkommen till lägret, utdelade han 12,450 rubel dels i guld och silfver, dels i kläder och pelsverk för att bibehålla det krigsfolk, som ännu ej gått öfver till fienden. Men Link kom och drog äfven dessa knektar med sig, så att blott 400 svenskar och finnar slutligen återstodo.
Med desse tågade de la Gardie till Pogarelau, der en afdelning svenska ryttare stodo under De la Ville. Men äfven hit hade upproret spridt sig, och det var med knapp nöd som De la Gardie kunde rädda sig, då de vilde ryttarne morgonen derpå rusade in i hans rum; men alla hans tillhörigheter plundrades, och sjelf var han nästan utan kläder, när han red bort med Evert Horn och De la Ville. Med den ringa qvarlefvan af sin här tågade han öfver Torschok tillbaka till svenska gränsen.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>